Interiér v retro stylu v pojetí současných českých designérů

Natálie Vopařilová
1. Březen 2016

Rodinný dům v Šárce z devadesátých let minulého století dostal po rekonstrukci nový vzhled. Interiér domu byl esteticky pojat ve stylu doby, ve které byl postaven. Barevný retro nábytek v relativně současném pojetí dává místnostem nenahraditelný charakter. Originální řešení designu včetně úpravy základní dispozice prostoru je prací studia VENCLOVSKY ARCHITEKTI ve spolupráci s ATYP Interier Praha a Aedes, s.r.o..

 

Návrh designu závisel na optimalizaci prostoru, dle požadavků majitelů. Několik úprav navrhlo samo studio. Realizace prostor tak začínala nevelikými stavebními úpravami. Důmyslně promyšlený interiér odpovídá i na otázky běžného života. Vliv na kompozici nábytku v jednotlivých místnostech měly základní myšlenky jeho funkce. Realizace probíhala pouze v některých částech domu. Studio se tedy ujalo rekonstrukce předsíně, jejíž design uvítá hosty již při vstupu, dále pokoje pro hosty, kuchyně s jídelnou a hlavního obývacího pokoje.

Předsíň disponuje velkým zaobleným zrcadlem. Vedle něj stojí zářivě červená židlička nekomplikovaného designu. Šatní část je celá pojednaná dřevem se sympatickou přírodní kresbou. Zábavnou situaci pak vytvářejí různobarevné úchytky pro kabáty, bundy, mikiny, košile i tašky.

 

Součástí stěny je dlouhá lavice s měkkými polštářky béžové barvy korespondujícího odstínu, výjimkou je červený polštář na kraji lavice. Pruh mezi koncem dřevěné stěny a stropem dekoruje skupina cyklistů na černém podkladu.

Pokoj pro hosty je vymalován béžovou barvou. Tu doplňuje barva žlutá, která je v tomto pokoji zastoupena v podobě žluté židle u pracovního stolu a v potahu rozkládací pohovky, konečně také v úchytkách na skříních. Vysoké bílé skříně skýtají dostatek úložného prostoru.

Obývací pokoj se může pyšnit bohatou TV stěnou, která je působivě, ale prakticky členěna. Barevná dvířka propůjčují stěně hravou atmosféru. Před dozajista pohodlnou a prostornou šedou pohovkou se rozprostírá odvážně vzorovaný koberec.

 

Dostatek denního světla je zajištěn velkými okny po celé boční stěně, které jsou zahaleny decentními bílými závěsy dlouhými až na zem.

V rohu obývacího pokoje se nachází jakýsi čtenářský koutek. Vysoká rohová knihovna nabízí dostatek místa pro množství literatury jakéhokoliv druhu. Koutek je vybaven šedou vzorovanou pohovkou s různobarevnými polštářky. Před ní se rozprostírá nevšedně vypadající kobereček. Sedací soupravu doplňuje stoleček s kulatou pastelově zelenou deskou, stojící na třech nohách.

Kuchyni zdobí nápadná bledě modrá tapeta s rybičkami. Centrem místnosti je dřevěný oválný stůl s různě barevnými židlemi. Ostatní nábytek je pak ve smetanově bílém provedení.