Interiér v retro stylu nabitý originálními řešeními

Natálie Vopařilová
26. Listopad 2018

Retro. Pět písmen, u kterých se většině z nás vybaví nespočet různých nostalgických vzpomínek na doby, kdy byl design ještě v plenkách. Z dnešního pohledu je vzhled některých převratných vynálezů a objevů, ale i běžných denních předmětů z doby druhé poloviny dvacátého století možná až komický. Tehdy se však jednalo o záležitosti zcela nadčasové, o záležitosti, které dobu předběhli. Postupem času ale retro, které bylo otevřené novým nápadům tehdejší doby mizí a nahrazují ho super moderní byty plné technických vymožeností. Věci se ale v koloběhu stále vrací a tak retro design pojatý za správný konec dokáže i v dnešním přetechnizovaném světě pokrýt nároky moderního člověka a zároveň si udržet svou nenahraditelnou atmosféru.

 

Takový trendy interiér soukromého bytu v projektu Lanova realizovaný šikovnou současnou designérkou Ivanou Šustrovou, majitelkou studia designist, ve spolupráci s Ing. Markétou Musilovou je toho názorným příkladem. Před samotným zařízením bytu bylo nutné ho stavebně upravit. Byly proto vytvořeny nové povrchové úpravy podlah, koupelen a výmalby.

 

Studio pak zajistilo dodání typového nábytku, osvětlení a dekorací. Typový nábytek dodala firma Poliform a Ceccotti. Knihovna je dělaná na míru. Vyrobena je v provedení bělený dub. Takéž podlahy jsou z prken z běleného dubu. Kuchyně je v matném laku od dodavatele Varenna. Nábytek obecně je předností tohoto bytu. Rozmanité tvary, materiály, případně i vzory nenechávají interiér nudný.

 

K realizaci byly použity luxusní materiály, které dodávají interiéru nevšední nevtíravou elegantnost. Jako příklad lze uvést přírodní kámen botticino crema nebo onyx, ze kterého je vytvořena oboustranná stěna na chodbě s vnitřní konstrukcí. Onyx je dále použit jako prvek v knihovně, kde je složen ze segmentů a podsvícen. 


Tip redakce: Jak pečovat o onyx, aby vydržel stále stejně krásný?


Onyx je vhodné naipregnovat a opatřit lakem. Pro běžnou údržbu pak postačí tento polodrahokam jednou za čas šetrně očistit pouze suchým čitým hadříkem.


Další specialitou projektu jsou na míru dělané stěny. V pokoji pro hosty je to čalouněná stěna z Alcantary a v ložnici pak stěna obložená dýhou v provedení americký ořech.

 

Přehlédnou nelze ani příhodné doplňky, jako jsou například křišťálové lustry nad jídelním stolem.