Interiér: šance pro kreativitu

Dita Pfeferová
17. Březen 2015

Katalogový dům v Plzni je poněkud odlišný od ostatních domů známých ze „satelitních městeček“. Takzvané podnikatelské baroko je v našich končinách jevem velice rozšířeným a bojovat proti němu se snaží nejeden architekt. Fakt je ten, že rodinné domy z katalogu, chcete-li domy na klíč, jsou zvláště v Čechách velice oblíbené.

 

Co k tomu zájemce o stavbu nového domu vede? Výstavba katalogových domů netrvá dlouho, realizaci nemusí předcházet schůzky, vizualizace, ani schvalování plánů architektů… a v neposlední řadě jsou finančně dostupné. V katalogu si vyberete dům a za chvíli se můžete stěhovat. Co ale interiér? Do toho již musíte vložit i svou snahu, odvahu, kreativitu i styl. Nebo ho můžete svěřit profesionálům

 

Právě tak učinil klient ateliéru OOOOX, který do svého domu vpustil architekty. A ti udělali z interiéru katalogového domu, který mohl být stejně jako fasáda jako vejce vejci podobný mnoha dalším domům podobného ražení, mimořádnou svatyni severského stylu. Původní dispozice domu byla otevřena, zároveň bylo využito i prvků původních, například monolitického schodiště nebo keramického stropu. Výsledek? Odvaha slaví úspěch!

Bíla barva a beton, to jsou základní prvky severského stylu. Zde jsou oba využiti s grácií, doplněny půvabnými detaily.

Atypická sedací souprava i konferenční stolek osvětlen industriálními svítidly působí skvostně zvláště vedle surového betonového schodiště.

Kombinace jemné bílé v ložnici se surovým vzhledem betonu v otevřené koupelně působí skvostně. Stejně tak působí řešení druhé koupelny, která je prezentována bez obvyklého obložení dlaždicemi.