Interiér s puncem nového, starého a půjčeného!

Anna Dlouha
17. Prosinec 2018

Starý čtyřpokojový byt lze předělat do nejrůznějších podob. Projekt z dílny plusminusarchitects.com jej přetvořil v luxusní pracoviště.


Dříve byt, dnes pracoviště, se nachází ve čtvrtém patře bytového domu v centru Bratislavy. Dům, v němž se luxusní kancelář nachází, byl postaven v roce 1928 Otakarem Nekvasilem. Oprava industriálního zázemí do dnešní podoby vyšla na 7500 euro. Tento rozpočet padl na opravu zdí, renovaci dřevěného trámoví a na nákup materiálů. Architekti se snažili o vytvoření otevřeného prostoru.

 

Jediným rozdělovníkem otevřeného prostoru jsou dřevotřískové konstrukce. První je variací na kuchyňku, druhá na šatní skříň a úložné prostory. Už samo zhotovení kuchyňské linky z dřevotřískových desek je zajímavou volbou. Volba materiálu však rozhodně nebrání ničemu, k čemu by správná kuchyň měla sloužit. Najdeme tu dřez, rychlovarnou konvici, skříňky na nádobí a čisticí prostředky. Vařič chybí. Na druhou stranu, komu by se chtělo při práci vyvařovat? Kromě toho, že je dřevotřískový box funkční z vnější strany, svého využití se dočkala i strana vnitřní.„Kuchyňská kostka“ ve svých útrobách ukrývá další místnost – koupelnu. Ta je vybavena veškerým nezbytným vybavením.

 

Zátiší s parožím, starým šicím strojem, masivním stolem a prostinkým osvětlením v podobě pouhé žárovky dotváří idylu, která na pracovišti panuje. Tvůrci tak mohou zasednout ke kulatému stolu jako král Artuš se svou družinou, dopřát si lahodnou kávu, dát hlavy dohromady a hurááá zpátky do práce.

 

Srdce pracoviště ztělesňuje tvůrčí místnost, jež se nachází za dřevotřískovými konstrukcemi. Přestože je interiér nesen v duchu bílého nátěru, a to jak na přiznaných cihlách, tak na trámech, tvůrčí místnost z této jednoty maličko vybočuje. Celá jedna zeď se totiž natřela tabulovou černí. Veškeré nápady se tak mohou rovnou z hlavy přenášet na „zeď nápadů“. Když idea omrzí, zklame či přijde jiná, není nic jednoduššího, než tu starou smazat a pustit se do tvorby návrhu nového.