Inspirováno přírodou!

Anna Dlouha
19. Únor 2016

Zářným příkladem, že i sebeluxusnější novostavba může mít své „mouchy“, je bydlení v Jankovcově ulici. Majitelé bytu 2+KK, o celkové rozloze 53m2, měli již od počátku problémy se špatným dispozičním řešením prostorů. Původní dispozice byla na takto malý prostor poměrně složitá. Kromě složitosti se byt i jeho majitelé potýkali se špatným umístěním pokojů v jednotlivých místnostech – Zejména poloha obývacího pokoje a kuchyně ve srovnání s ložnicí působila nevhodně. Dalším nedostatkem byla zbytečně velká toaleta a koupelna.

 

Koupelna měla nadbytečně sprchový kout i vanu zároveň. Z původní dispozice došlo k zachování pouze polohy toalety, koupelny a komory. Zbytek prostor „podlehl“ menším, či větším, úpravám. Toaleta se tedy dle plánu dočkala zmenšení, a koupelna byla upravena tak, že se do ní začlenila komora. Výčet „drobných“ úprav bychom měli za sebou a nyní se podíváme na ty velké!

Zbylá část bytu – kuchyň, ložnice, obývací pokoj, chodba – prošla kompletní proměnou. Došlo k záměně pozic obývacího pokoje a ložnice. Výměna prostorů zajistila vznik příjemných prostor pro kuchyni a dokonce i pro jídelní stůl.

 

Při výběru podlahy byl dbán zřetel na metry čtvereční, kterými byt disponuje. Když jde totiž o malý byt, podlahy jednotlivých místností by měly být sjednoceny. Pravidlo zůstalo zachováno a byt se z toho důvodu může, kromě krásné podlahy, pyšnit opticky spojeným prostorem. Protože architektonický záměr studia Martina-design byla jasně stanovený – dřevěné podlaha všude, a to včetně koupelny – jednou z mála možností, jak ho vyřešit, bylo použití barmského teaku v podobě průmyslové mozaiky.

 

Koncept bytu pracuje s kombinací bílé barvy, dubu a skla. Čas od času se nám do moderního bydlení „přimíchá“ etno. 

Dominantou bytu je vcelku rozsáhlá knihovna opatřená pojízdnými panely, které oddělují stěnu na pracovní a soukromou část. Majitelčina láska k přírodě, a zejména pak k orchidejím, se do bytu otiskla umístěním tapet se vzorem těchto květů na pojízdné panely knihovny a na stěnu do ložnice.

 

Kromě víceúčelové knihovny, ukrývá bydlení také „2v1 stůl“ – Jídelní a pracovní stůl v jednom vyrobený z masivního dubového dřeva byl vsazen do knihovny. Díky šikmému úhlu dispozičně využívá i roh místnosti. Pohodlí u jídelního stolu zajistily sněhobílé jídelní židle Vitra DAW. Dubový masiv se použil také při výrobě pracovní desky v kuchyni. Kombinace bílé barvy a dubu docílila propojení obývacího pokoje a kuchyně s „jídelnou“.

Konferenční stolek u sedačky se může pyšnit puncem „vlastní výroby“, neboť byl vyroben ze zbytků prkýnek z podlahy. Svou horní skleněnou deskou navazuje na televizní sestavu značky IKEA. Obraz nad postelí, a část dekorace použité v bytě, je originál přivezený majitelkou z cest po Thajsku.