Ideální dům pro milovníky přírody

Dominika Tesárková
24. Únor 2018

Dokonalá práce architektonického studia Junsekino Architect and Design, která využívá pravidel Feng-shui, se stala domovem pro rodinu v Bankoku. Celým domem protéká voda a vytváří tak z všedního bydlení doslova oázu klidu. Pomocí Feng-shui se určili v domě příznivá a nepříznivá místa. Jejich rozložení se poté vykompenzovalo přítomností přírodních prvků a vody. Vzniklo tak dokonale harmoncické sídlo, ve kterém bude radost žít.


Autor: Junsekino Architect and Design

Lokalita: Bankok, Thajsko

Hlavním konceptem návrhu domu byla otevřenost. Architekti usilovali o výhled jak z domu ven na zahradu, tak ze zahrady dovnitř domu.

Jelikož klienti ovládají Feng-shui, jejich přáním bylo navrhnou dům právě podle tohoto principu. V každé části domu měla být cítit přítomnost přírody. Zároveň měl být projekt potěšením pro všechny lidské vjemy.

V domě se určila příznivá a nepříznivá místa k bydlení. Nepříznivé části stavby se pak následně vykompenzovaly přítomností uklidňující vody.

Dům je rozdělen na části soukromé a společenské, které jsou v půdoryse uspořádány podle středové souměrnosti. K pohybu mezi různými částmi domu slouží dřevěná lávky, vedoucí přes vodu. Obyvatel je tak stále v přímém kontaktu s přírodou.

Stropy byly navrženy tak, aby byly co nejtenčí a zároveň umožňovaly průnik slunečního světla skrz ně. V interiéru díky tomuto prvku panuje příjemné světlo.

Na stavbu byly použity jen přírodní materiály, jako dřevo nebo kámen. Vše bylo navrženo stylově s nádechem moderní architektury.