I z minima prostoru a svažitého terénu může vzniknout originální zahrada

Laura Kučerová
3. Květen 2015

Výzvu, jak stvořit zahradu na ploše několika desítek m2 s převýšením více než 5 metrů, se rozhodla přijmout architektka Mary Barensfeld. Dům se nachází v Berkeley v Kalifornii a jeho zahrada bývá označována jako „Hilgard Garden“.

 

Primárním cílem celkového návrhu bylo rozdělení jednotlivých užitných ploch. Nejnižší část slouží k relaxaci, na ni navazuje pozoruhodně vybudovaný svah s trvalkami, v jehož nejvyšších partiích byla umístěna intimní zóna s pohledem na celý dům. Celkový koncept byl sladěn do odstínů šedé, hnědé a zelené barvy.

Spodní úsek zahrady přímo navazuje na stavbu a tím vytváří harmonické propojení mezi vnitřním a venkovním obytným prostorem. Místo k sezení není definováno pouze volně přemístitelnými židlemi, ale i boční lavicí, která lemuje podlahu z bílé žuly. Elementu soukromí je zde docíleno za pomoci polopropustné stěny a vzrostlých bambusů.

Z rovinatého segmentu pak vystupuje pětistupňová opěrná zeď, netradičně vystavěná v kombinaci betonu, plátů COR-TEN a dřeva. Koruny zídky byly zešikmeny a tím získaly na dynamice. Jejich osázení bylo zvoleno formou aromatických, převislých a stálezelených rostlin, okrasných zejména listem. Tyto trvalky po rozrostení utvoří vodopád zeleně z tónů barev přes žlutou až po tmavě zelenou.

Veškeré dění je možno sledovat z nejvyššího místa zahrady. Zde byla položena dřevěná podlaha pro případné posezení u kávy, kde si můžete být jisti, že vás zde kvůli nedostatku prostoru děti určitě rušit nebudou.

Realizátoři vysadili tři druhy japonských javorů, které v letních měsících nabízí pod korunami dostatečné množství stínu a celkově zlepšují klima. Ve své podstatě je zahrada pojata velmi nenáročně a rostliny vyžadují minimální údržbu. Mnohé z nich jsou navíc stálezelené, takže si majitelé nemusí dělat starosti s odstraňováním odumřelých částí v jarním období.

Celkový dojem z tohoto místa ještě podtrhuje noční osvětlení, které bylo začleněno mezi stýkající se plochy trojúhelníkových desek z oceli. Tato klikatící se linka je zakončena v klidné hladině vodního prvku, jenž vlivem odrazu tvoří jakési zrcadlo a tím dodává zahradě další rozměr.