I tradiční farma dokáže nést prvky moderního stylu

Tomáš Čech
15. Duben 2018

Tradiční britská farma byla doplněna o nový elegantní objekt. Je jím obytný přízemní pavilon, který svou estetikou balancuje vztahy mezi novým a starým. Zároveň dotváří „mikro-urbanismus“ celé usedlosti. Za jeho návrhem stojí kancelář Norm Architects.


Autoři návrhu: Norm Architects

Plocha: 247 m²

Místo: Suffolk I Velká Británie


 

Objekt je umístěn na východním okraji areálu a tvoří tak jasnou hranici mezi vnitřním prostředím a loukami obklopujícími farmu. Obdělávaná půda a uzavřená zahrada jsou tak vymezeny a nepůsobí v krajině rušivě.

 

Nízký objekt je umístěn na vyvýšené plošině. Poskytuje mu to větší důstojnost a lepší výhled. Vnějšímu vzhledu dominuje masivní prosklení, mohutný přesah střechy a dřevěná fasáda. Úmyslně je zvolen svislý obklad, který koresponduje s okolními stavbami. Kovové okenní rámy jsou záměrně navrženy maximálně subtilní, aby co nejvíce vynikly prosklené plochy.

 

Vnitřní prostor je střední vstupní halou rozdělen na dvě jasné poloviny. Severní část je tvořena velkým obytným prostorem tvořeným společenskou částí a kuchyní s jídelnou. Uprostřed stojí krb dodávající pomyslné teplo domova. Ve druhé, jižní části domu, jsou soukromé ložnice a koupelny. Směřují na východ, tedy ven z areálu, směrem k loukám, od kterých je částečně oddělují vzrostlé stromy. Podél jižní části domu vede přes celou jeho délku chodba. Stíní pokoje před sluncem a zajišťuje vnitřní vizuální propojení.

 

„Norm Architects zde, v Suffolku, dokázali, že lze spojit tradiční prostředí s ryze soudobou estetikou a typologií. Je možné vytvořit výrazově silnou stavbu a přitom plně respektovat minulost. Není nutné hledat řešení v extrémních polohách – kontrast a neviditelnost nejsou jedinými možnostmi.“

Dům působí v krajině lehkým, až nehmotným dojmem. Může za to především maximální prosklení fasády a takřka levitující střecha s přesahem. Tento druh elegance bude působivý v prakticky jakémkoliv prostředí...

Umístění domu na platformě, která je oproti terénu vyvýšená asi o 60 cm, má několik výhod. Kromě těch již zmíněných, vizuálních, je tak vyřešena mírná svažitost terénu. Zároveň kolem domu automaticky vznikla vyrovnaná plocha využívaná jako rozšíření interiéru.

Na východní straně již prosklení není tak nesmírné, přesto je stále velmi intenzivní. Výhledy z ložnic jsou komponovány. Záměrně směřují na body v krajině. Propojení není ale jen vizuální, obyvatelé mohou samozřejmě vyjít ven, přímo do přírody.

Okenní rámy jsou z exteriéru kovové, na vnitřní straně je ale použito dřevo. Za nimi jsou efektně ukryté kovové nosné sloupky. Spodní hrana oken je v naprosté rovině s podlahou, nadpraží je jen minimální.

Společenská část s pohovkami je na úplném „konci“ domu. Od prostoru jídelny a kuchyně je oddělena cihelnou zdí s krbem. V celém interiéru najdeme převážně světlé odstíny. Naopak stoly jsou vizuálně zvýrazněny použitím tmavého dřeva.

Podobně je navržena i pracovní deska kuchyňské linky. Tu tvoří pracovní ostrůvek a část vestavěná do zdi. Za ní je prostorná spíž. Pohled podél fasády vede až na druhý „konec“ domu, do hlavní ložnice.

Vnitřní dispozice domu je řízena dvěma hlavními osami. Severo-jižní galerie vede napříč celým domem, propojuje jej a podél ní jsou seřazeny jednotlivé místnosti. Východo-západní osa naopak interiér rozděluje na dvě funkční části, soukromou a veřejnou.

 

Specifické je umístění druhého krbu ve vstupní hale.

 

Čtěte také
Rekonstrukce
před 2 týdny
Architektura
před týdnem
Interiérový design
před 2 týdny
Architektura
neděle