Hravý bytový dům nahradil vybydlenou rohovou stavbu

Dominika Tesárková
24. Srpen 2016

Po dvacet let zůstávaly dva rohové domy prázdné a bez využití. Nyní mají nového majitele a ten si vybral architekty ze studia EZZO k přestavbě dvojdomu. Díky této spolupráci vzniklo celkem devět nových apartmánů k pronájmu v přímořském portugalském měste Porto. 

Dům by především známý mezi graffiti umělci. Celá léta sloužil jen jako "plátno". Vnitřní struktura stavby neexistovala. Architekti tak měli velikou svobodu v tvorbě a rozhodli se pro celkem radikální rešení.

Venkovní vzhled fasády napovídá, že by se uvnitř měly nalézat tradiční a všední byty. Opak je pravdou. Interiéri jsou velmi neotřele řešeny a doplněny hravými barvami.

V budově se nachází celkem devět apartmánů. Zárověn je prostor rozčleněn do čtyř věží, které se skrývají za venkovní původní fasádou domu. V každé věži jsou pak dva byty.

Každý byt  má přibližně 50 metrů čtverečních. Skládá se ze dvou pater, kde najdeme ložnice, koupelnu, kuchyň i obývací pokoj.

Při tvorbě interiéru se architekti snažili o udržení napětí mezi strukturovanou geometrií staré stavby a novým objektem, který je plný jasných pravidel.

Na venek dům vypadá jako dvoupodlažní stavba. Zdání však klame. Uvnitř, za starou fasádou se skrývá čtyřpatrová budova.

Vstup do apartmánů je umožněn přes otevřenou galerii, která navazuje na společné venkovní schodiště. Po schodech se dá vystoupat až na střešní terasu.