Hra světla a barev v newyorském obchodě

Magdaléna Nečasová
25. Říjen 2015

Jedinečný design - krystalická struktura, jež byla vytvořena na zakázku studiem SOFTlab pro jeden newyorský obchod k příležitosti předvedení nové zimní kolekce 2015 s názvem Star Walker. Majitelkou obchodu a autorkou kolekce je klientka Melissa.

 

Všechny umělecké instalace v obchodě jsou krystaly, vytvořené na principu velmi rafinované struktury a jejich základ je velmi jednoduchý, stejně jako boty z Melissiny Sky Walker kolekce. Asymetrické a nerovnoměrné uspořádání krystalických struktur bylo ve všech případech inspirováno krásou.


Úchvatné zářivé instalace zaručeně zaujmou každého návštěvníka obchodu. Nepravidelné uspořádání hmoty a variabilita materiálů zajišťují, že objekt nikdy z více úhlů nevypadá stejně. Díky propracovanosti finální podoby instalace se podařilo proměnit Melissin newyorský obchod v jeden obrovský kaleidoskop barev a světla. 

Geometrické tvary celého objektu jsou vytvořeny z hliníkové konstrukce. Ta je pokrytá dichroickým akrylovým povrchem, který mění barvu a odráží světlo právě tehdy, když se návštěvníci kolem pohybují.

Stěny obchodu jsou bílé a v přítomnosti instalací slouží jako promítací plátno pro jejich barevné světelné projekce. Objekt se ve velkolepé formě chová jako obří lucerna a svými odrazy vytváří pozoruhodné vybarvení rozmanité krajiny. Barvy a světlo naplňují obchod nadpozemskou atmosférou. 

Struktura je v porovnání s velkým objemem objektu velmi lehká a akrylový povrch připomínající mýdlové bubliny působí dojmem, že vyrostl přímo v obchodě.  

Celková konstrukce je vyrobena z více než 50 unikátních článků a více než 400 kusů na zakázku řezaného hliníku. I když jsou všechny kusy ploché, dohromady tvoří komplexní trojrozměrnou montáž.

Všechny díly byly označeny a jednotlivé buňky byly předem smontovány mimo staveniště a následně spojeny v obchodě. Dichroický film způsobuje v přítomnosti světla a v závislosti na úhlu pohledu vznik barevných rovin stejně, jako když světlo prochází krystalem.