Holandské bydlení

Dita Pfeferová
23. Listopad 2015

Nizozemská lidová architektura příliš neliší od té české. Na holandském venkově převládaly kamenné domy s hliněnou omítkou a doškovou střechou. Právě došková střecha se stala východiskem pro koncept novostavby na okraji města Zoetermeer. Na přání klienta, který chtěl vyměnit bydlení v centru města, za dům na okraji, s výhledem na rovnou zdánlivě nekonečnou krajinu, vytvořil Architekt Arjen Reas atypický rodinný dům. Prvky holandského lidového stavitelství v něm spojil s prvky moderní architektury a vysokým standardem luxusního bydlení.

 

Život na okraji, jak byl projekt rodinného domu nazván, spojuje tradiční materiály s kubistickým tvarem. Příjezdová cesta vede pod úroveň terénu, do prostor garáže a skladu. Před domem se větví i k hlavnímu vstupu v přízemí, kde se nachází velkolepý společenský prostor. Z něho lze volně projít na zastřešenou terasu a dále do zahrady. V patře se nachází soukromé ložnice jednotlivých členů rodiny, přičemž každá z nich, díky směrování oken, nabízí stejný výhled do krajiny, jako otevřená zahrada. Interiér domu nabízí luxus prosvětleného a otevřeného prostoru. Vybavení interiéru jde v duchu kombinace moderních materiálů a designu s tradičními materiály, stejně jako exteriér. 

 

Došek, který pokrývá větší část domu je kombinován s bílou hladkou omítkou a výřezy strohých oken. Ač byl došek využíván v holandském stavitelství hlavně v minulosti, realizace rodinného domu dokazuje, že z jeho technických i estetických kvalit lze těžit i v dnešní době.