Hobití dům v ekocentru SOSNA

Natálie Vopařilová
17. Říjen 2015

Ekocentrum SOSNA se nachází na Slovensku nedaleko Košic v Družstevnej pri Hornáde. Komplex má sloužit jako názorná ukázka ekologické, nízkorozpočtové, funkční a esteticky vzhledné architektury, pokud možno, tak také soběstačné. Samotná budova ekocentra je vystavěna ze slaměných balíků, dalším významným projektem je pak hobití domeček, vystavěný taktéž z netradičního materiálu. O tom ale později. 

 

V ekocentru se pořádají přednášky, exkurze, vzdělávací projekty, výstavy, dětské aktivity, přičemž mnoho pořádaných projektů je zaměřeno samozřejmě na ekologii a hospodářství, přírodu a umělecko-přírodní akce pro děti i dospělé. Jedná se zkrátka o opravdu zajímavý a zábavný vzdělávací projekt.

 

Areálem s množstvím naučných aktivit to ale ani zdaleka nekončí. SOSNA si vede mimo jiné také opravdu zajímavé webové stránky se škálou všelijakých informacích. Od informací ohledně samotného projektu, přes informace ohledně přírodního stavitelství až po tipy pro domácnost. Na stránkách lze kromě zajímavých informací a praktických rad a návodů najít také kompletní galerii, která dokumentuje výstavbu areálu, jeho dnešní podobu a mimo jiné také zajímavé akce, které se v něm odehrávají. 

 

SOSNA informuje širokou veřejnost o přírodním bydlení a ekologickém stavitelství jako takovém. Poukazuje na nesporné výhody takového bydlení, ať už mluvíme o šetrnosti k přírodě, nízké ceně, půvabném vzezření staveb, nebo o alternativních způsobech vytápění a zateplování. Zdůrazňuje, že takové stavby jsou vhodné i pro normální bydlení po celý rok a že by každá rodiny měla zvážit, zda nezažehnout teplo rodinného krbu právě v tomto typu domu.

 

Hobití domek je typickou ukázkou ekologického myšlení skloubeného s nevšední hravostí a humorem. Stavbu projektoval Ing. Róbert Mergeščík. Ke stavbě nebylo nutné stavební povolení.

 

Zdi domu jsou postaveny z igelitových pytlů naplněných udusanou a jílovitou hlínou. Této technice se říká Earthbags, což v překladu z angličtiny znamená něco jako "pytle Země". Už pouze tato skutečnost má poukazovat na to, že se dá vlastníma rukama postavit dům z lokálních surovin. Severní strana domu je zasypaná hlínou, to zejména z estetických důvodů, aby byl dům jakoby zakousnutý do krajiny. Pro vyrovnání tlaku země byla tedy vystavěna na severní straně ještě druhá zeď, technikou Earthships. Technika Earthships využívá namísto pytlů s hlínou obyčejné pneumatiky

I střecha je zajímavě provedena. Seskládána je z dřevěné kulatiny. Typická je pro stavby kruhového půdorysu. Nahoře je pak opatřena hydroizolační vrstvou, zasypaná zeminou a obrostlá vegetací. To zajišťuje maximální zateplení domu a navíc evokuje v návštěvnících opravdu pohádkovou atmosféru. Na samém vršku střechy se pak nachází kruhové okno, které slouží jako světlovod a zalévá vnitřek domu slunečními paprsky.

Tím to ale nekončí! Schválně, uhodnete z jakého materiálu je podlaha a omítky? Z hlíny! Není to působivé?

Mnozí z vás si jistě kladou otázku, jak je to s vyhříváním. Dům je díky množství zeminy skvěle zateplen a izolován. Největší okno stavby má navíc speciální funkci. Slouží jako speciální solární tepelný kolektor. Toto okno je známé jako Trombeho stěna a vytvořit si ji můžete i vy! Na stránkách ekocentra se nachází přesný návod a popis, jak taková stěna funguje.

 

Ekocentrum je opravdu zajímavý a inspirativní projekt. Už přemýšlíte, kdy si necháte vystavět svůj hobití domeček? Pro návody a triky rozhodně nezapomeňte navštívit webové stránky ekocentra: http://www.sosna.sk/