Hliníkový dům ukrývající prostorný komplex.

Kristián Baláž
11. Září 2018

V jihozápadním sousedství Quebec (Montréal - Kanada) se nachází rodinný domek o rozloze 300m². Holy Cross House, skrývá bohatý prostorný komplex za svojí hliníkovou fasádou. Pokud jde o okolí, nachází se uprostřed poválečných domů, něco jako formální východisko. Architekti z TBA vyrazili nejdříve do terénu, aby mohli najít místo které by vyčnívalo s jeho heterogenním kontextem, aniž by se uchylovalo k mimikře a aniž by byla obětována současná charakteristika projektu.

Hlavním úkolem se stává podání světla do obytných prostorů i přes svojí napjatou povahu pozemku a dostupnost přímého slunečního světla omezená do jeho středu. Projekt je schopen řešit potřebu vystavení přímému slunečnímu záření a obavám ohledně zachování soukromí, tím že proletí tradiční vertikální hierarchií jako u většiny dvoupodlažních domů.

Tím, že je životní prostor nahoře, dům maximalizuje přímé sluneční světlo, kde je to nejvíce potřeba. Tím, že je zde určitá řežba z objemu domu, je světlo k dispozici ve středu pozemku a proto také může být čerpáno do srdce domu. Soukromé venkovní prostory jsou k dispozici v každém pokoji.

Jedním z nejvýraznějších rysů domu je překvapivě jeho centrální venkovní nádvoří, vytvořené do tvaru trychtýře, aby zde vedla světelná cesta.

Design na nádvoří také upřednostňuje využívání pasivní sluneční energie. Prostorová transparentnost a otevřené centrální nádvoří, umožňuje hlubokému proniknutí denního světla do domu, efektivnímu přirozenému větrání a pohyb vzduchu v chráněném mikroklimatu. Dům maximalizuje jižní orientaci zasklení pro přímé solární zisky v zimním období, a limity zasklení na severní fasádě. Sálavé betonové podlahy také slouží jako malé tepelné kapacity napomáhající ke mírnějšímu vnějšímu kolísání teploty.

V ostrém kontrastu k prostorovému složení vytvořeném na centrálním nádvoří, je interiér také udržován v rovnoměrnosti, strategicky kloubové a teplé doteky uvedené na centrálním schodišti. Bledý mat leštěných betonových podlah a bílé stěny umístí pohodlně majitelovo orientaci k umění a designu předmětů. Kuchyně je jednoduše založena na dvou prvcích - ostrůvek a skladovací hradba postavena ze stejného materiálu: Tepelně ošetřený bílý dub. Bohatá čokoládová barva dřeva krásně ladí k bílé stěně a světle šedé podlaze.

Momenty kontrastního nadšení jsou také nabízeny v tmavších, grafických tónech koupelny a na měnící se vegetaci viditelné skrze okna. Tyto architektonické momenty přispívají domu ke smyslu pro teatrálnost.

Čtěte také
Architektura
18. Říjen
Interiérový design
4. Říjen