Hledáte netradiční a originálně pojatý nábytek?

Magdaléna Nečasová
2. Červenec 2015

Charlotte Kingsnorth je průmyslová designérka s moderní a velmi netradiční uměleckou vizí. Narodila se v Londýně, kde také vyrůstala a ve městě stále působí a tvoří. Jako designérka představuje skrze své návrhy běžným uživatelům způsob, kterým vidí svět. Její práce demonstruje zaujetí ve významnosti biomorfních forem.
Každým projektem a uměleckým smýšlením se ve své tvorbě Charlotte Kingsnorth snaží překonávat předem stanovené hranice a uznávané hodnoty ve světě bežného designu.


Velká část autorčiny tvorby je věnována nábytku. V tomto článku se dozvíte, co všechno vedlo ke vzniku "rozřízlé" sedačky.

 

Sedací souprava s anglickým názvem Slashed (v překladu znamenající - rozříznutý, proříznutý, rozseknutý) je projekt reprezentující vztah mezi vnitřní strukturou a vnějším vzhledem objektu.
Vztah mezi tím, co je vidět a co je skryté. 

Jedná se o dva společně fungující prvky - pohovku a podnožku.

S projektem se pojí jediná hlavní myšlenka

Jak je možné docílit toho, aby byla původní celistvá a jednotná forma objektu upravena tak, aby bylo srozumitelné narušení a rozboření povrchu

Řezy válcem způsobily systematické vytlačení pěny a tedy utvoření ideálního tvaru, který odpovídá jeho požadované finální podobě tohoto originálního nábytku.

Podélný řez po otevření vytvořil část vhodnou k sezení a řez příčný následně odděluje jednotlivá místa - sedadla pohovky.

Otevřením hmoty podle řezu byla odkryta vnitřní vrtsva válce, která je na rozdíl od vnějšího povrchu produktu odlišena výraznou žlutou barvou. Žlutá a zářivá barva čalouněné pěny krásně kontrastuje s nenápadným a klidným šedým odstínem vnějšího povrchu. 

Stejně tak jako barva, i materiál a struktura jsou zvoleny odlišně pro jednotlivé prvky vnější a vnitřní části rozříznutého válce.

Použitý materiál je čalouněná pěna a nerezový rám, který plní funkci zajištění stability pohovky.