Happycheap house

Ondřej Bělica
30. Červenec 2015

Happycheap house je dům v lese, oplývající velkou dávkou sochařské exprese. Z vnější strany hmota působí tradičním dojmem s klasickou sedlovou střechou. Onu neortogonálnost však naznačuje nárožní vstup, který vznikl řezem jednoho z rohů budovy a dostává návštěvníka přímo do centra dispozice. Také okenní otvory nejsou rozmístěny v žádném pravidelném rastru. 

 

Dalo by se říci, že tento koncept reaguje na přírodní principy, kterými je dům obklopen ze všech stran.   

Nárožní vstup předpovídá narušení klasické pravoúhlé dispozice. Řez nárožím krychlové hmoty vytvořil příjemné závětří, to vtahuje návštěvníka rovnou do centra domu. Meziprostor na hranici interiéru a exteriéru je tvořen betonovým monolitem, který celý objekt tektonicky usazuje do přírody.

 

Celá fasáda je kompaktně pokryta nerezovým plechem, který je v tomto prostředí a povětrnostních podmínkách vhodným materiálem pro přežití.

Hlavní vstup se expresivně promítá skrze celý interiér. Hlavním materiálem vnitřních stěn se stává překližka se svou výraznou kresbou

 

Součástí vzdušné kuchyně je prostorná jídelna, která je přímo propojena s venkovním prostorem.

Vnitřní schodiště se táhne podél stěny, která sahá do výšky 7,5m. Tato verikální komuniace vás dovede do obytného patra, které je velmi prostorné a nabízí řadu využití.

Převýšený, téměř podkrovní prostor je díky velkým otvorům, připomínající obrazy krajinných motivů, bohatě prosvětlen. Teplá dřevěná podlaha v kombinaci s bílými obvodovými stěnami poskytuje útulné prostředí pro prožití nejen víkendových chvil.

Soukromá pracovna v prvním podlaží srší inspirativní atmosférou.  Výhled z okna přímo do zeleně přilehlého lesa je snad přáním každého kreativce.

 

Elegantní okna jsou tvořeny energeticky úspornými skly vsazenými do subtilních ocelových rámů.