Grilovací srub a sauna v jednom

Lukáš Pika
28. Květen 2018

Klasický zahradní domeček nebo altán s grilem vlastní kdekdo, ale originální finský grilovací srub už nikoliv. Prapůvodně tato charakteristická dřevostavba s ohništěm uprostřed, sloužila jako místo, kde se obyvatelé žijící v extrémních podmínkách severních zemí chodívali zahřát. Dnes už slouží výhradně k rekreačním účelům, a to buď v podobě čistě jen saunové koty nebo její kombinací s grilovacím srubem. 

 

Finský grilovací srub poslouží jako dokonalé prostředí pro příjemně strávené chvíle společně s přáteli a zároveň splní účel funkčního estetického prvku. Kompletní realizací těchto tradičních staveb se zabývá společnost KYLPYLA, která nabízí hned mnoho variant různých provedení. 

 

V tomhle případě se jedná o kombinaci grilovacího srubu se saunou v jednom o půdorysu šestihranu  9m2 s přístavkem pro saunu 4m2. Grilovací místnost je svým prostorem navrhnuta pro 6-10 osob a přistavěná sauna pro 2-4 osoby. 

 

Jako konstrukční materiál  je použita polární borovice, která patří mezi nejtrvanlivější měkké dřeviny. Ze stejného druhu dřeviny je sestavena i střecha, pokrytá šindelem v široké škále barevného provedení. Z důvodů co nejmenšího úniku tepla vlastní srub jen dvě malá otevíratelná okna s dvojitým izolačním dvojsklem. 

 

Vnitřní obvod stěn grilovací místnosti je obestavěn 5 lavicemi, které zaručí pohodlné posezení u šestihranného griluopatřeného nastavitelnou digestoří. Gril je vybaven praktickými stolky, sloužící k přípravě jídla či jeho konzumaci. Celý interiér má své osobité kouzlo, skrývající se především v jeho útulnosti. Ať už tuto originální dřevostavbu využijete k oslavě narozenin nebo jako romantické místo pro společný čas s vaši drahou polovičkou, tak si vždy můžete užít jedinečné atmosféry, kterou vám ledajaký obyčejný zahradní domek či altán nemá šanci poskytnout. 

 

O udržení stabilní teploty v sauně se zde starají celoskleněné dveře. Kvalitní a komfortní pobyt v sauně zaručují dvoupatrové lavice z tepelně upraveného dřeva Thermwood, které se pyšní svou perfektní rozměrovou stálostí a vysokou životností. Kromě toho působí velmi atraktivně. Požadovanou teplotu v sauně zajišťují stylová kamna značky NARVI, vyvinuté nejstarším finským výrobcem v oboru.