Fresco Gusto

Natálie Vopařilová
11. Září 2015

Fresco Gusto je restaurace, připravující čerstvé a chutné pokrmy vysoké kvality. A to vše v moderní a zároveň usedlé architektuře.  Dříve tomu tak ale nebylo, jelikož v prostorách nynější restaurace stála nehostinná a zchátralá přístavba. Celý objekt se nachází na strategickém místě v Dolních Počrnicích. Cílem studia Oresta bylo tento prostor zrekonstruovat. Samo studio tvrdí, že se do architektury pokusilo v přeneseném smyslu vnést čerstvost a chutnost. V dnešním článku se sami budete moci přesvědčit, jak se tento cíl podařilo studiu splnit.

Ano. Přibližně takhle vypadal původní objekt. Zastaralá stavba se sedlovou přístavbou nebyla nijak zajímavá. Součástí architektury byla mimo jiné i spousta dalších zbytečných a nevzhledných prvků.

Z centrálního domu byly odstraněny nepotřebné a rušivé prvky. To především proto, aby nekazily atmosféru zrekonstruovaného objektu. Původní přístavba byla nahrazena novou, ve tvaru kvádru. 

Novou přístavbu ze značné části tvoří okna. Zde je tak velká prosklená část na místě. Objekt je vevnitř osvětlen především denním světlem, což je lidskému oku mnohem příjemnější, než umělé osvětlení. Okna jsou v tomto případě zároveň skvělým designovým doplňkem.

 

Fasáda je kovová. Rezavý plech působí živě a ruší stereotypní a nudnou představu o kvádrové budově. Zároveň příjemně kontrastuje s bílou fasádou centrální budovy.

Již zmíněná okna velmi příjemnou atmosféru celého objektu skvěle doplňují. Nepůsobí rušivě, ale zároveň jsou výrazným a nepostradatelným prvkem celé stavby.

 

Pro celý zevnějšek jsou charakteristické především obdélníkové tvary a absence jakýchkoliv složitých tvarů a symbolů.

Současným trendem architektury, je ladit interiér a exteriér v jeden celek. Je to dobře, jelikož architektura pak působí mnohem příjemněji a otevřeněji. Člověk již na první pohled ví, co čekat.



Při této rekonstrukci tomu nebylo jinak. Interiér a exteriér jsou opravdu laděny do jednoho celku. Použity jsou stejné tvary, materiály a osvětlení.

Prostředí kavárny se zdá být moderní a elegantní ale stále kombinuje prvky typické pro starodávné usedlosti. Těmi jsou například obnažená žebra, dřevěná podlaha a cihlová zeď.

 

Obnažená žebra střechy celý prostor výrazně opticky zvětšují a dodávají mu, již zmíněný vzhled starodávné venkovské krčmy.

 

Cihlovy dělají prostor výrazně zajímavější a útulnější. Navozují pocit domácí pohody. V kontrastu s moderním vzezřením celého interiéru ale také působí jako moderní prvek a ne jako zastaralá a neopravená zeď.