Freedomky - modulové domy dnešní doby

Hedviga Nosáľová
26. Březen 2017

Freedomky na českém a slovenském trhu nemají obdoby. Projekt je docela mladý, představen byl 7. října 2010 a hodně lidí ještě neví, že něco takového u nás existuje. 

 


 

Freedomky jsou jedinečné nejen svým vzhledem, ale zejména svou mobilitou a nenáročností - sice se s nimi nedá cestovat jako s karavanem, ale přistane na vašem pozemku plně vybaven! Nic se totiž nestaví, domek přijede až k vám domů. Nyní už nemusíte čekat dlouhé měsíce, až vám firma postaví dům na klíč - freedomky jsou mnohem levnější a kompatibilnější variantou.  

 

Samozřejmě, že freedomek je mnohem ekologičtější než běžná stavba. Díky solárním panelům a malé fotovoltaické elektrárně na střeše se stává zcela soběstačným a tím pádem nepotřebujete žádného dodavatele elektrické energie. Ke všemu, tato domácí elektrárna perfektně a beze změn funguje i když je zataženo. Další zelenou vychytávkou je membránová čistička vod, ze které vytéká prakticky čistá voda. Jediné, co potřebujete, je zdroj vody, stačí vám jediný vrt. 

 

Produkce:Jiří Brosch
Architekt: Ing. arch. Marek Jan Štěpán
Spolupráce: Jan Martínek, Ing. Jakub Staník, Ing. Barbora Barathová, Ing. Petr Hradil, Ing. Michal Schwáb, Tomáš Jurák, František Brychta, Anne Schaufuss

Datum vzniku: 2007 – 2010
Zhotovení prototypu: 2010

 

S Freedomkem se nemusíte bát žádných velkých výdajů na náklady. Architekti nešetřili chytrými nápady a vyřešili každý aspekt pro spokojené a šťastné bydlení. Možná se budete domnívat, že takovéto vlastně jednoduché mobilní stavby nemají dlouhou životnost. Opak je pravdou, vydrží tak stejně dlouhou dobu, jako běžný dům - tedy zhruba 70 let. Ale tak jako byt či dům, i freedomek potřebuje svou údržbu, aby stál co nejdéle. 

Jedna z nejúžasnějších věcí na tomhle všem je, že domeček je nafukovací. Samozřejmě ne doslova. Ale pokud si pořídíte, jako mladý pár, nejmenší a základní verzi a po čase se vám narodí dítě, můžete si dokoupit další moduly. Takže, freedomek je taková chytrá skládačka

Přemýšlíte nad tím, za jak dlouho vám vaše zakázka přistane na pozemku? Zhotovení je vskutku rychlé - 3 měsíce. Stačí si vybrat typ, který popíši níže, vybavení a o nic jiného se nemusíte starat. Bez jediné starosti o kvalitní řemeslníky, bez jediného úklidu po zednících, malířích či instalatérech. Nezní to úžasně?

KONSTRUKCE A MATERIÁLY

Nosný systém kontejneru je lehký a z rostlého smrkového dřeva nejvyšší jakostní třídy. Svislé i vodorovné nosné dřevěné prvky jsou opláštěné konstrukční deskou z orientovaných plochých třísek OSB a tvoří plošné dílce (stěnové, podlahový a stropní).

V konstrukci podlahy je umístěn vodorovný nosný rám pro roznesení váhy. Kontejner stojí na základových patkách, které jsou sešroubovány do země. Střecha je jednoplášťová nevětraná, s hydroizolační vrstvou fólie z měkčeného PVC–P. Fasádu Freedomku tvoří vodorovné dubové latě. Okna jsou dřevohliníková.  Interiér je vyroben z dubu (podlaha, stěny, strop). Domek osvětlují LED světla, je ozvučen.

 

VÝBAVA

Můžete si vybrat ze tří úrovní výbavy. Classic: plně vybavená koupelna, vámi vybraná podlaha, osvětlení, dveře. Universal: k výbavě Classic i kuchyňská linka, úložný prostor. Individual: Zcela ve vaší režii, architekt vám poradí a spolu přijdete na pro vás nejlepší navržení interiéru.

Pro všechny moduly zahrnující jednotlivé stupně výbavy, se podívejte na oficiální stránku Freedomků

Model S

Nejmenší velikost, disponující 22m². Zcela vhodné pro nezávislé svobodné mladé lidi. Velikost S také perfektně hodí na vaše vlastní studio, kancelář, víkendovou chatu. 

Jedna místnost. Cena od 784 000 Kč. 

Model M

Využívá se jako prototyp pro reklamu, jako vzorový freedomek. Obsahuje dvě místnosti a 37m². Zcela ideální pro mladou dvojici. S větší dispozicí se domeček může využít i jako menší kavárna nebo firemní kancelář. Cena od 1 138 000 Kč.

Model Ls

Kombinace S a M modelu. Přináší 59m² a 3 místnosti. Vhodné pro rodinu. Cena od 1 790 000 Kč.

Model Z

Model Z nabízí velkorysých 74m², vhodné pro rodinu a zvládne až 5 lidí. Čtyři místnosti. Cena od 2 142 000 Kč.

Model Ln

Model složen z vlastností S a M. Nabízí necelých 50m², na život ve dvou stvořený. Tři místnosti. Cena od 1 514 000 Kč.

Model V

Největší a nejluxusnější model Freedomku, nabízí až 102m² životního prostoru. Každý část je vybavena vlastní koupelnou. Je i zcela vhodné pro dvě nezávislé dvojice. Dohromady nabízí čtyři místnosti. Cena od 3 009 000 Kč.

Model US

Druhý největší model se může pochlubit 98m². Ideální pro velkou rodinu, nebo stylovou firmu. Nabízí pět místností. Cena od 2 919 000 Kč.

Model MxS

Jediný dvoupatrový freedomek. Užitná plocha 78m². Na druhém patře je k dispozici také terasa o výměře 13m². Tři místnosti. Cena od 1 999 000 Kč.