Freedomek s interiérem IKEA

Pavla Kubu
15. Duben 2017

Freedomek je projekt současného bydlení, které v sobě spojuje jedinečný design, stylovou čistotu a kvalitu použitých materiálů. Jedná se o jednoduchý modulový domek ze dřeva nabízející moderní a nízkonákladové bydlení. Jeho autorem je architekt Marek Jan Štěpán z ateliéru Ateliéru Štěpán. My vám dnes představujeme domek s interiérem podle představ zlatníka Jiřího Brosche, který vznikl ve spolupráci s designéry z IKEA.

 

Dům je z 95 procent vyroben ze dřeva. Jeho nosná konstrukce z lepeného dřeva má přesné spoje podle švýcarského patentu. Zateplení tvoří dřevovláknitá izolace, která se vyznačuje vynikajícími izolačními vlastnostmi i nulovým ekologickým dopadem.

Vytápění domu je možné více způsoby od krbových kamen až po tepelné čerpadlo. Úsporu elektrické energie při vytápění zajišťují tepelně-izolační vlastnosti difúzně otevřené stěny, jejíž tloušťka 30 cm odpovídá tepelně-izolačním vlastnostem cihlové stěny o šířce 3,6 metru. Fasáda domu je zhotovena ze severského modřínu, jehož dřevo nemá z hlediska designu, odolnosti i životnosti konkurenci.

 

Freedomek nabízí moderní bydlení, zároveň však navozuje atmosféru útulného domova. Jeho pořízení, realizace i ukotvení na pozemku je jednoduché, rychlé a bez starostí, které obnáší stavba standardního domu.

 

Velkou výhodou freedomku je skutečnost, že je transportovatelný. Takže když se po letech rozhodnete vyměnit ruch velkoměsta za klid v horách, freedomek se může přemístit spolu s vámi. Je možné ho také podle potřeb rozšiřovat, takže když do rodiny přibudou děti, jednoduše přidáte další modul, který se stane přirozenou součástí původního domku.

 

Interiér domku, který najdete na fotografiích, je zařízen nábytkem z IKEA. Zaujme především účelným využitím každého koutku a chytrými úložnými prostory. Černo-bílo-šedou baravnou kombinaci odvážně narušuje zářivě červená kuchyňská linka. Jak je pro IKEA interiéry typické, o praktické a zároveň příjemně vypadající vychytávky tu není nouze.