Fotograf-rádce: Jak zatraktivnit váš interiér

Luci Bečková
5. Listopad 2018

        Ať už jsou vaše důvody jakékoli, získání kvalitních interiérových fotografií je vlastně taková malá věda. Dokonce má i svůj název. Jedná se o Home staging [čteme houm stejdžing] aneb příprava nemovitosti na prodej, pronájem či profesionální prezentaci na realitním trhu. Cílem je zvýšit atraktivitu nemovitosti pro co nejširší okruh potenciálních zájemců. Vychází z jednoduchého faktu emotivního a iracionálního rozhodování zájemců o koupi. Většinou dají na první dojem. Společně se podíváme na pár základních kroků.


        Někdy vypadá použití home stagingu jako skutečné kouzlení. Nic takového! Často stačí jen vyčištění interiéru, přemístění některého nábytku, doplnění vhodné dekorace a hlavně správné osvětlení před focením. 

 

        Stejně jako k práci bytového designéra, i zde je naprostou nezbytností cit pro detail, prostorovou představivost a vnímání barev. Přesvědčte se sami, jak málo stačí ke změně nevábné, tmavé a sevřené místnosti na místnost prosvětlenou a elegantní.

 

 

        V žádném případě se však nejedná o opravu technického stavu nemovitosti. Cílem není předstírat její lepší stav. Jen je potřeba vyzdvihnout její kladné stránky tak, aby na klienta působila bezproblémově. Pokoje by měly vypadat čistě, prostorně, vzdušně, uspořádaně, prakticky a zároveň útulně. Prostě by měly přímo lákat k nastěhování a budit dojem, že po koupi nebude nutná řada úprav. 

 

 

        Kromě uspořádání nábytku a doplňku je také důležité sladit barevná schémata a odstranit všechny negativní elementy, které by potenciálnímu zájemci ztěžovaly představu, že by právě tady mohl bydlet. 

 

 

        Bytový design dává prostoru originalitu a vyjadřuje osobitý styl majitele. Home staging je přesný opak. Jedná se o jakési odosobnění bez toho, aby se nemovitost stala "sterilní". Pokoje se připraví tak, aby byl zájemce schopen rychle se zorientovat. Pokud jej přimějete představovat si, jak si prostor sám zabydlí a přizpůsobí svým potřebám a vkusu, máte téměř vyhráno!  

 

 

        Ze statistik vyplývá, že většina kupců si nemovitosti nejdříve vyhledávají na internetu a pak až zvažují osobní návštěvu. Fotografie jsou tedy rozhodující.

 

        Dalším faktem je, že potencionální kupci si udělají dojem v rozmezí 30-60 vteřin po vstupu do domu. V době návštěvy by měl interiér působit stejně dobře, ne-li lépe, než na uvěřejněných fotkách.

  

 

        Je prokázáno, že zařízené byty se prodávají rychleji. Nenechávejte tedy místnosti prázdné, ale raději je vybavte hezkým nábytkem a doplňky. Mísy s čerstvým ovocem, vázy s květinami, voňavá mýdla a stužkou převázané ručníky - to jsou maličkosti, které dělají velké divy. Své také udělají zajímavé závěsy či záclony.

 

        Pokud si na podobné úpravy netroufnete sami, nebojte se požádat o odbornou pomoc. I přesto, že je Home staging v Čechách teprve v začátcích, jsem si jistá, že pro kvalitní pomoc nebudete muset daleko.