Experimentální nízkoenergetická dřevostavba

Luci Bečková
7. Srpen 2017
                                                                Nízkoenergetický dům Zilvar
 
Místo: Královéhradecký kraj
Projekt: 2011
Realizace: 2013
Investor: Soukromá osoba
Autor:​​ G. Kaprálová, P. Hričovec
Spolupráce:​ V. Donát, A. Betinová

        Pozemek, nacházející se v okrajové části malé klidné osady, je obklopen polem, loukami a lesy. Ideální místo pro relaxaci a odpočinek.
 
 
        Rodina majitele tráví ráda svůj volný čas pohromadě, proto vznikl víkendový dům, řešený jako jeden obytný prostor se dvěma galeriema. Skrze terasu obytný prostor příjemně přechází do zahrady. Dům atypického tvaru nabízí výhledy do otevřené krajiny a na vzrostlý dub u jezírka, dominujícího zahradě.

 

          Objekt se nachází na území malé obce ve východních Čechách. Je situován na konci uliční řady a od otevřené krajiny jej odděluje jen několik vzrostlých stromů. Vegetace, přírodní jezírko na zahradě i okolní vesnická zástavba vedly k návrhu jednoduchého objektu s variací na šikmé střechy. 
Materiálově dům splývá s okolím, neupozorňuje na sebe a poskytuje příjemné prostředí svým obyvatelům a jejich dětem.

 

        Pro obklad byly zvoleny modřínové palubky, které s postupem času přirozeně stárnou. Na fasádě je rozehrána hra čtvercových oken. Některé jsou otvíravé, jiné mohou být skryté za dřevěnými palubkami a poskytovat tak rozptýlené osvětlení. Dům slouží převážně k odpočinku, četbě a jako útočiště dětí obyvatel.



 


        Vstupní prostory jsou napojeny na koupelnu a obytný prostor domu. Ložnice jsou řešeny odděleně v prostorách zvýšených galerií. Obývací pokoj společně s kuchyňským koutem tvoří jeden otevřený celek. Ten je rozdělen pouze nábytkem a zvýšeným pódiem v jižní části domu, které slouží jako relaxační zóna s knihovnou a výhledem do zahrady. Součástí tohoto prostoru jsou i schodiště vedoucí na galerie.

 

        Palubková podlaha v přízemí vás zevnitř přirozeně navádí na venkovní krytou terasu a také opticky propojuje exteriér s interiérem. K tomu dochází také skrz velké prosklené plochy - převážně s pevným zasklením, které zároveň zajišťuje dostatečné prosvětlení interiéru.



 

 

        Modřínové palubky dokonale propojují a sjednocují celý interiér. Jejich světlá barva podporuje dostatečné prosvětlení interiéru a zároveň dává možnost vyniknout ostatním prvkům domácnosti.

 

        Vybavení a doplňky se drží v poměrně neutrálních avšak sytých barvách. Interiér příjemně doplňuje hnědá, šedá, černá a nesmí chybět ani elegantní bílá.

 

 

        Konstrukce je navržena sloupková z KVH profilů. Obvodové nosné stěny jsou z vnitřní strany oboustranně opláštěné OSB deskami v tloušťce 18 mm, na vnějších stranách jsou pak použity dřevovláknité desky, stejně jako na střešním plášti. Pro izolaci stěn i střechy byla vybrána minerální vata a DVD desky. 

 

        Fasáda je navržena s provětrávanou mezerou. Obložení fasádními palubkami přechází plynule ve střešní rovinu a vytváří krytí pro foliovou hydroizolaci střechy. 
Vnitřní stěny a stropy jsou převážně obloženy modřínovými palubkami, stěny v koupelnách a na WC jsou obloženy keramickým obkladem.
 Podlahu v koupelně tvoří keramická dlažba, na galeriích lakované palubky.

 

 

        Objekt je navržen v nízkoenergetickém standardu. Do rámové konstrukce je vkládána minerální izolace, výplně otvorů jsou navrženy v dřevohliníkovém rámu s izolačním trojsklem.

 

        Vytápění objektu primárně zajišťují krbová kamna, jako doplňkové jsou pak navrženy sálavé infrapanely. Hlavní obytný prostor je prosklený velkými plochami pro využití solárních zisků v zimním období. V letním období jsou prosklené plochy kryty zastřešením terasy.