Energeticky úsporný dům v luxusním hábitu

Luci Bečková
3. Duben 2018

                                                                             Pond House

                                                                (v překladu "Dům u rybníka")

 

Autor projektu: Holly & Smith Architects

Místo: Hammond, Louisiana, USA

Datum dokončení: 2015 

Rozloha: zhruba 116 m2


          Tento dům u rybníka s rozlohou 116 metrů čtverečních a nulovou spotřebou energie se nachází na 15 akrovém pozemku v jihovýchodní Louisianě. Třípatrová struktura přímo sedí na okraji rybníka a nabízí výhled na "poloostrov deseti dubů", který se táhne doprostřed rybníka.

 

        V prvním patře se nachází venkovní posezení s krbem a venkovní kuchyní. Druhé patro se skládá z obývacího pokoje, kuchyně a jídelny. Všechny tyto místnosti jsou zcela otevřeny panoramatickým výhledům na okolní krajinu. Hlavní apartmá s venkovní terasou, nacházející se ve třetím patře, má navíc dokonalý výhled na celou nemovitost.

 

        Romantická atmosféra a přímo pohádkový výhled vás čekají na konci tohoto mola. Pozorujte světélkující noční oblohu z houpací sítě a nebo se zaposlouchejte do hudby dešťových kapek dopadajících na vodní hladinu. 

 

       

        Šikmá střecha vrhá dešťovou vodu přímo do rybníka a zároveň slunci maximálně vystavuje solární panely. Profil vybíhá pod úhlem 14° směrem k vodě a střecha sedí kolmo k nostné konstrukci. Tento úhel je zachován v celém domě a vytváří nápadný kontrast mezi prvky jako je třeba kuchyňský strop a podlaha nebo vysoká okna v obývacím pokoji a jídelně.

 

 

        Krásná příroda obklopující tuto rezidenci se zrcadlí také uvnitř. Byly voleny hlavně přírodní materiály jako je dřevo či kámen. Ty jsou prostoupeny celým interiérem od stropů, přes obložení až po podlahy. Také nábytek zahrnuje širokou škálu odstínů a dekórů dřeva.

 

 

        Fasáda se skládá z vápencové štukové omítky, neprůhledných polykarbonátových panelů a dvou transparentních průhledů, které vyčnívají z druhého patra a ladně tak spojují sídlo s okolní krajinou. Transparentní povrchy odhalují těžkou dřevěnou konstrukci a také umožňují, aby se stavba stala jakousi vyhlídkovou věží.

 

        V noci všechna tři podlaží ožívají jako zářící lucerna a kouzelně osvětlují vodu.

 

 

        Dům u rybníka se pyšní nulovou spotřebou energie díky aktivních systémů, využívajících vysoce účinný vytápěcí a chladící systém, solární energie, stříkané pěnové izolace, vybavení energy star a LED osvětlení celého objektu.

 

        Kromě aktivních systémů je tento dům vybaven také pasivními strategiemi, kt. napomáhají dosažení dlouhodobě udržitelného designu. Systém ventilace, orientace budovy, přirozenné denní světlo, zastiňování, použité materiály, terén navržen pro solární a větrné změny skrze roční období a správa dešťové vody - to vše hraje svou důležitou roli.  

 

        Od svého dokončení tento dům energii hlavně generoval, místo aby ji spotřebovával. Je příkladným místem, že energicky úsporný dům může být pohodlným a luxusním místem pro život.

 

        Je zároveň místem, kde se může setkávat rodina a přátelé. Od toulání se po vodě, přes odpočinek na terase až po zpívání u táboráku, tento dům nabízí mnoho cest ke kultuře, dobrodružství, relaxaci a poznávání. Uvnitř i venku.