Elegantní letní sídlo na berlínském předměstí

Magdaléna Nečasová
12. Prosinec 2015

Jacek Kolasiński je hlavní návrhář a majitel polské společnosti Loft Szczecin, která se zaměřuje především na návrhy interiérového designu. Kromě velmi povedených řešení interiérů se studio také pyšní tvorbou dřevěného nábytku, který je vyráběn ve spolupráci s tesařskou dílnou také ve městě Szczecin. Nábytek je tvořen pomocí tradičních výrobních metod a krášlí velkou část designových projektů tohoto polského studia. Návrháři mimo to velmi rádi používají také zachovaný nábytek z 20., 50. a 60. let.

 

Jednou z velmi příjemných realizací tohoto polského studia je letní apartmán, který se nachází v komplexu paláce, obklopeného lesem, na předměstí Berlína.

Všechny pokoje zde prošly rozsáhlou rekonstrukcí. Před začátkem práce muselo být téměř ze všech pokojů odklizeno obrovské množství odpadků. Je třeba dodat, že komplex byl vybydlený a v dost opuštěném a neudržovaném stavu. Stejně tak stěny domu musely být vysušeny a následně zrenovovány. Podlaha byla také obnovena - nové cihly a dřevěná prkna byly pokládány prakticky po celé ploše podlahových prostor.

Ne nadarmo byl objekt nazván letním apartmánem. Je využíván hlavně během prázdnin, svátků a zvláštních příležitostí.

Konkrétně tohle odvětví interiérového designu odkazuje ke starší středomořské architektuře. Na druhou stranu jeho zařízení a vybavení do jisté míry působí výstředně, tajemně a elegantně zároveň.

Kuchyně je zařízena jednoduše, v malém domáckém a venkovském stylu. Nábytek, svítidla a doplňky byly zařízeny díky kontaktům u sběratelů a obchodníků, od nichž návrhář už několik let tyto předměty získává.

 

Designer Jacek Kolasiński je také potěšen, že většina nábytku, osvětlení i koberců pocházejí přímo z Polska. Některé z těchto položek jsou velmi unikátní (některé z nich byly dokonce vyrobeny na zakázku před mnoha lety). Mezi některými kusy nábytku a vybavení jsou také výrobky z České republiky a Dánska z přelomu 50.-60. let. (o stejném datování jako položky vyráběné v Polsku)

Všechny použité fotografie jsou od Karoliny Bak.