Elegantní a čistý interiér v italském podání

Laura Kučerová
22. Září 2015

Moderní byt se starožitnými prvky vytvořili projektanti z italského studia Disegnoinopera. A není náhodou, že zrovna v této realizaci se skloubí tak zdánlivě protichůdné elementy. Bydlení se totiž nachází v historické budově, která pochází z roku 1911. Celkovým interiérem prostupuje atmosféra dávných časů a to v podobě nezaměnitelných fresek na stropě, stylového nábytku či klasických parket.

 

Vnést do bydlení soudobé materiály a trendy chtělo určitě jistou dávku odvahy, ale také citlivý přístup. Při rekonstrukci vsadili designéři na bílou barvu, která je univerzální, jednoduchá a nadčasová. Díky tomu zcela přirozeně vystupuje podlaha a nábytek z masivu. Vše ostatní je jen jemným doplněním.

 

Hlavní místnost tvoří spojení kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem, kde vzniklo zcela přirozené rozdělení jednotlivých zón. Kuchyňský kout byl pojat jako „vestavěná skříň“. Vše je ucelené a rozšiřuje stávající stěnu. Pokud zrovna nechceme vařit, můžeme vnitřní vybavení skrýt pod sklopnou desku, jež zabrání zvídavým pohledům návštěv, jestli máme zrovna umyté nádobí.

 

Velký jídelní stůl byl doplněn o šest plastových židlí, které svými ladnými liniemi a dřevěnou konstrukcí korespondují k celkovému konceptu. Sedací souprava a nepřehlédnuté komody pak už jen uzavírají zbylou část velkého pokoje 3 v 1. Nesmíme zde ale zapomenout na drobné detaily. Lustry v tmavých odstínech a podsvícené prostorové ornamenty upoutají naši pozornost nejen v noci. Pro barevný kontrast zde byly přidány i chladné tóny modré a to v podobě fotografií, obrazu a dekorativních svíček.

 

Perličkou na závěr je určitá zvláštnost, která se odráží i v názvu projektu „Casa a due altezze“ (v originálním znění). Volně bychom tento termín mohli přeložit jako domov se dvěma patry. V ložnici byla totiž vytvořena menší pracovna, nad úrovní původního terénu.