Elegance v podobě světlého dřeva a krajkovaného kovu

Magdaléna Nečasová
5. Červen 2015

Estetické vnímání  a vkus člověka jsou utvářeny právě těmi místy, kde lidé tráví většinu času - kde se každodenně pohybují. Existuje tedy nějaký důvod, proč byste se nemohli k zařízení svého interiéru inspirovat třeba Vaší oblíbenou kavárnou?


Malebná kavárna Ridola se nachází v centru městečka Matera v Itálii a nabízí opravdu skvělé místo k odpočinku a setkání s novými lidmi.

Autorem interiérového řešení kavárny je italské studio Manca.

První co nás v tomto snivém interiéru zaujme je netradiční řešení stěn. Jedná se o vyřezávaný kov do velmi zajímavých motivů krajek.

Jednoduché, čisté linie působí jako výraz opaku k dávnoleté, spletité historii pojící se s městečkem Materna. Vzory jsou velmi inspirující a dopřávají nám čas k zamyšlení, který jsme si do kavárny přišli vychutnat.

Dalším dominantním prvkem je zde osvícení. Je řešeno velmi jednoduše, ale přesto zajímavým způsobem, který nám dotváří příjemnou atmosféru. Jakoby zamotané provázky zaplní strop jako lehká pavučinka s rozzářenou kulatou žárovkou s bílým světlem, které podporuje jinak smetanově-cappuccinový interiér a nechává vyniknout desky z tmavého kovu. Když se však na strop zahledíme zblízka, zjistíme, že žárovka je obklopena přesně geometrickým tvarem a tak se opakuje čistota zobrazena v ornamentu na deskách.

Celkově není použito příliš barev. Celý vnitřek je tvořen pouze několika základními materiály, které nám tyto barvy určují. Jsou jimi světlé dubové dřevo, tmavý kov a opuka, jako stavební jednotka budovy.

Nábytek je velmi jednoduchý a neruší nás. Je z již zmíněného dubového dřeva. Tedy až na židle. Ty jsou řešeny opět jako spleť drátů z tmavého kovu a ladí s osvětlením a deskami na stěnách.

Doplňky se nesou ve stejném duchu jako celý interiér. Opět jsou použity ty samé materiály a svým designem krásně zapadají do stylu této kavárny.

Místo nám dopřává klid a pohodlí. Hosté si tak mohou vychutnat nejen lahodnou chuť, ale i obrázky, slova a zvuky, které nám tato kavárna nabízí.