Elegance na Smíchově

Natálie Vopařilová
22. Říjen 2018

Výsledkem většiny realizací zařizovaných pro denní život v nich by mělo být funkční a praktické, zároveň však esteticky zdařilé bydlení, jehož design ani po pár letech neomrzí. Elegantní bydlení v pražském bytě na Smíchově je názornou ukázkou toho, jak lze sloučit výše zmíněné nejpodstatnější složky kvalitního interiérového designu určeného pro každodenní obývání ve vzájemné harmonii a tak dát vzniknout maximálně funkčnímu prostoru, ve kterém se majitelé budou po dlouhá léta cítit komfortně.

 

Rekonstruovaný byt má zkrátka co nabídnout a proto nebude na škodu se inspirovat, popřípadě zažádat vykonavatele o podobné řešení. Autorem projektu je studio Miramari. Projekt zahrnuje kompletní návrhy řešení interiéru, posléze jeho realizaci.

 

Moderní byt s nadčasovým designem disponuje na bytové poměry relativně velkým množstvím prostoru. Bylo by škoda tuto vlastnost nezužitkovat, avšak nadále zachovat vzdušnost, která je významnou předností tohoto rozměrného bytu. Ta je totiž je v případě interiérů podobného rázu zcela na místě. Byt je proto zařízen v kontrastní variaci bílé a tmavě hnědé, kterou však doplňují šedé tóny a dřevěné prvky, popřípadě doplňky v barvě odpovídající použitému dřevu. Díky bohaté škále šedých barev nejsou kontrasty tak dominantní a celé prostředí působí mnohem přívětivěji.

 

Dřevěné prvky a prvky v hnědých odstínech byt zútulňují a dřevo díky své přirozené přírodní kresbě vyrušuje strohost místností. Podobnou schopností disponuje i struktura betonové stěrky, která je příhodně použitá v koupelně. Nadvláda bílých, mimo jiné také světle šedých tónů, které pojednávají většinu stěn a stropy, nechává interiér dýchat. Černý a tmavě šedý nábytek a doplňky pak dotvářejí slibovaný kontrast s jinak světlým prostředím, cožtvoří design rázem zajímavější a vyváženější.

 

Pomineme-li barevný koncept, klíčovou roli má v této realizaci také celková kompozice nábytku v bytě. Jeho skladba odpovídá nárokům každodenního používání více lidmi. Rozměrné místnosti lákají k zastavění nábytkem za účelem jejich zútulnění, avšak výsledek tohoto úkonu by mohl vzbudit dojem z těžkopádnosti celého designu.

 

Důležité je zachovat rovnováhu v množství nábytku, nadále pak v jeho velikosti a vztahu v rámci dalších kusů. To se v této realizaci podařilo na výbornou a výsledkem je maximálně funkční byt s množstvím úložných prostor, kde má každý kus nábytku svůj účel, byt, který je parádním místem pro trávení času s rodinou i přáteli. A to vše ve vyvedeném nadčasovém designu.