Ekonomické přesto stylové bydlení v Budyni nad Ohří

Anna Dlouha
18. Prosinec 2015

Na okraji města stojí dům. Rovinatá krajina Poohří nabízí kouzelné prostředí pro žití, výchovu dětí či užívání si klidného důchodu. O tom ví své i majitelé pozemku nacházejícím se na severovýchodním okraji obce Budyně nad Ohří.

 

Na pozemku o ploše 692 m2 byl postaven dům. Nejedná se o žádnou samotku, neboť zástavbu objímají další obytné domy a vilky. Komplex byl zasazen do severovýchodního cípu pozemku, tedy do nejužšího místa. Přestože se stavba nachází v této poloze, nedošlo k ochuzení obytných prostorů a navíc se podařilo maximálně využít slunnou část parcely, kde byla zbudována „odpočinková“ zahrada.

 

Dvojpodlažní dům byl navržen tak, aby šetřil přírodu, ale také peněženku majitele. Předpokládaná spotřeba energie na vytápění se pohybuje pod 50kWh/m2 za rok, cože není vůbec špatné. K tomu, aby se majitelé mohli těšit z takových čísel, bylo zapotřebí přizpůsobit tvar, použité materiály a technologie.

 

Krychlový tvar domu minimalizuje ochlazovanou plochu. Dřevěná rámová konstrukce, která byla na dům použita, splňuje požadavek snadné montáže, ale také energetické úspory bez neúměrného nárůstu tloušťky obvodových stěn. Kromě praktického hlediska, má dřevěná konstrukce i výhodu estetickou. „Dřevěný“ dům, dřevěný plot a střecha pokrytá panely podporují charakter domu přívětivého k životnímu prostředí a přírodě samotné.

Základní koncept domu byl doplněn o posuvné okenice, světlík a lodžii. Lodžie nacházející se na jihovýchodní straně byla navržena jako ocelová konstrukce a slouží coby krytá terase. Z balkónu je krásný výhled na zahradu.

 

První, co nám jistě padne do oka je veliký bazén, který vybízí ke koupání. Přestože je zahrada krásná na pohled, pobyt v zeleném prostředí je přece jenom přínosnější. Do zahrady nás vpustí velká francouzská okna. Vy si poté můžete lehnout do trávy, na boso se projít ranní rosou, v zimě stavět sněhuláky, nebo si jen tak užívat dotyky slunečních paprsků bez ohledu na roční období.

Hlavní vchod do domu je skrytý a spolu s garáží se nachází na severní straně. První podlaží nabízí veškerý komfort a s kručícím žaludkem odtud rozhodně neodejdete. Nachází se zde totiž prostorná kuchyň, která je propojená s jídelnou.

 

V případě, že není nic v lednici ani na plotně, můžete zkusit mrknout do spíže, kde jsou uskladněny (nejen) potraviny. Kromě „stravovacích“ prostor se tu dále nachází pokoj pro hosty, šatna, koupelna a obývací pokoj.

Druhé podlaží nabízí vytoužený klid, a to jak dospělým, tak jejich potomkům, v podobě ložnic. Vedle soukromých místností, nabízí patro také druhou koupelnu a pracovnu.

 

Teplo je v domě zajištěno pomocí teplovzdušného vytápění. Ohřev vody je zajištěn na podobné bázi. O teplou vodu se starají solární panely, které jsou umístněny na střeše.