Ekologický dům postavený ze slámy

Pavla Kubu
6. Duben 2017

Mladá rodina se rozhodla postavit dům v malebné vesnici obklopené nádhernou horskou přírodou. O spolupráci požádali architekty ze studia Createrra na základě sympatií k jejich předešlým projektům. Posuďte sami, jak se jim podařilo skloubit moderní vkus majitelů s inspiraci pocházející ze samotné přírody.

 

Domek má jednoduchý půdorys a sedlovou střechu, která výborně koresponduje s horským prostředím. V přízemí domu se nachází prostorná denní část s oddělenou kuchyní, technickým a hygienickým zázemím a ložnice rodičů. Druhé patro bylo vyčleněno dětským pokojům a koupelně.

 

Při stavbě byly použity především přírodní materiály. Konstrukce stěn je zhotovena ze slaměných panelů, jejichž výhodou jsou velmi dobré tepelněizolační vlastnosti. Na nich jsou naneseny hliněné omítky, které byly na fasádě doplněny dřevěným obkladem z červeného smrku bez dalších povrchových úprav.

 

Také interiér se nese v duchu jednoduchosti a přírodních materiálů. Převládají zemité odstíny, které krásně ladí s dřevěnými podlahami a stropními trámy. V kuchyni zaujme pásové okno nad kuchyňskou linkou, které umožňuje majitelům kochat se během vaření krásným výhledem na nedaleké kopce. Přes svoji jednoduchost a neutrálnost si interiér zachovává osobitost a jedinečný styl.