East Beach Cafe

Alena Stará
14. Prosinec 2014

East Beach Cafe je, jak sám napovídá název, kavárna. Kavárna nacházející se v Anglii na pláži. Vytvořili jí architekti z Heatherwick Studio z Británie. Nachází se ve městě Little Hampton.

 

    V naší tuzemské architektuře je často problémem stavba versus kontext. Podíváme-li se kolem sebe, nacházíme opravdu hodně staveb, které mají pramálo společného s místem, do kterého byly umístěny.

 East Beach Cafe byla navržena tak, aby dobře zapadala do dané lokality. Její vzhled nám má připomínat vlny nebo-li písečné duny na plážích. Vzhled z venku tedy vcelku dobře zapadá do okolního prostředí. Interiér je už věc jiná.    

Podíváme-li se dovnitř, zdi nám stále připomínají písečné duny, jsou bílé, jednoduché, designově čisté. Ovšem trochu jsem zde nepochopila vybavení po stránce nábytku. Nacházíme zde dřevěný nábytek, stoly jsou prostřídány, kruhový, druhý čtvercový a mají o trochu tmavší odstín než židle. Nechápu tedy přesně poselství, kam tím autor mířil. Dobře, řešit i interiér podobně jako exteriér by možná bylo trošku přeplácané, někdy se to navíc nepovede, ale hrajeme-li si v interiéru na jednoduchost, možná by nebylo od věci použít i u stolů a židlí stejný odstín dřeva a dát věcem určitý řád.