Dvoupatrová domácnost se čtyřmi schody vedoucími ke klidu

Anna Dlouha
21. Březen 2018

Každý z nás si přeje místo, kde bude moci, jak se říká, vypnout. Místo, které se pro něho stane oázou klidu a pohody. Klidovou zónu lze zbudovat několika způsoby

 

  • Relaxační místnost (Prostorově náročná)
  • Relaxační kout (Lze ho umístit do jakékoliv místnosti, ideálně však někam k oknu. Sluneční paprsky totiž působí blahodárně na lidskou psychiku. Stejně tak výhled do zeleně či na krásné blankytné nebe dokáže vykouzlit úsměv na tváři)
  • Relaxační „nebe“ (viz níže)

 

Na poslední variantu se zaskočíme podívat do pražské Národní ulice. Od znovunabytí klidu tu majitele dělí pouhé čtyři schody. 

Přestože byt disponuje pouze dvěma místnostmi, byl rozdělený do dvou výškových sfér. Jejich uspořádání kopíruje schéma rodinných domků – společenské prostory dole, soukromé pak v patře.

 

Společenská místnost v sobě pojí kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Jediným předělem v tomto prostoru je prosklené plocha mezi jídelnou a obývákem. Skleněná příčka se však do místnosti zakomponovala z ryze praktického hlediska, neboť se na ni umístila televize. Protože se v celém společenském prostoru nachází pouze jedno okno (byť veliké), zakomponovali architekti z architektonického studia defakto.cz do kuchyňské linky celou řadu zářivek.

Do druhého patra se dostaneme po schodišti, na němž se opět užilo sklo. I horní patro funguje de facto jako jeden celek. V centrální části se nachází ložnice, jejíž dominantou je velký obraz simulující rozměrnou domácí knihovnu plnou knih.

 

Z ložnice vedou dvě cestičky – za přepážku byla umístěna koupelna. Na stěnu, jež sdílí s ložnicí, zavěsili tvůrci zrcadlo a obdélníkové umyvadlo s dvěma bateriemi. Druhá cesta nás zavede o čtyři schody výše do klidové zóny. „Relaxárium“ svým zjevem připomíná myslivecký posed. Na rozdíl od něho bylo vybaveno pohodlněji.  Tento malý kousek domácího ráj disponuje pohodlnou matrací, televizí, lampičkou pro chvíle čtení a světlíkem.