Dvě obytné antické rezidence na ostrově Lesbos

Luci Bečková
5. Červen 2018

        Tento projekt se nachází na místě Agios Fokas, na jiho-východě ostrova Lesbos, na zemědělské zelené louce mezi olivovými háji. V této oblasti jsou samé malé zemědělské stavby. Topograficky je tento 3,5 ha rozlehlý přímořský pozemek ve svahu a osázen 300 olivovníky. Majitelé, dva bratři a jejich rodiny, jsou měšťáci, zvyklí na život v Aténách a Bostonu. Rozhodli se tedy vytvořit nová pouta se zemí svých předků.

 

        Základním problémem návrhu bylo začlenění dvou rezidencí do okolní krajiny. Dále bylo třeba zapracovat na maximalizování omezených výhledů, začlenění bioklimatických prvků a použití přírodních materiálů. Design byl určen ke znovu interpretování místních lidových odkazů, které nejsou čerpány z tradiční rezidenční architektury Lesbosu, ale z prvních průmyslových budov na tomto území.

         

Dominantní bylo téma, jak zvládnout toto výjimečné místo. Rezidence jsou začleněny do svahu v olivovém háji, přičemž nenarušíjí okolní krajinu, která je obklopuje. Z 3,5 ha velkého pozemku bylo 600 m² pokryto tvrdými materiály, zatímco zbývající půda zůstává pokryta zeminou. Staré terasy olivové háje byly zaevidovány a opraveny.

 

        Rezidence byly umístěny paralelně k vrstevnicím, mezi konec olivového háje a začátek přímořského terénu. Funguje tedy jako jakási pasíž ze země do moře. Tato zóna umožňuje tok krajiny a označuje hranici mezi masivní a nevýraznou stranou. Výška čelící olivovému háji je kamenitá s otvory, zatímco výška čelící moře je transparentní a jednotná.

 

       

        Budova, jakoby stoupala ze země na straně olivového háje, kde je zakořeněna a na druhou stranu se vznáší na straně u moře. Když vstoupíte dovnitř a procházíte se skrz, prostory se před vámi rozvinou jako ve filmu, moře svou krásu odhaluje postupně. Stinné arkády a hluboké verandy chrání před sluncem a na závěr se vám otevře krásný výhled nad útesem.

 

        Obě budovy jsou propojeny na úrovni střech, což představuje koncepční spojitost. Byly navrženy za použití stejných designových principů a zahrnují různé variace. Domy mají tvar protáhlých obdélníků a jsou navrženy na základě bioklimatických principů - využívají otvory na obou stranách fasády, větrání a stínování.

 

       

        Více úrovňová šikmá střecha vytváří na svém nejvyšším bodě prostor pro jednolůžkový pokoj s otevřeným balkónem, který čelí vnitřek bytu. Tato úroveň má prosklené stěny s otevíracími segmenty, které pomáhají odstraňovat teplý vzduch. 

 

         

        Zachování vnitřních i vnějších prostor na stejné úrovni podporuje pocit soudržnosti a toku a zároveň umožňuje přístup pro zdravotně postižené, kteří tak mohou do všech oblastí.

 

 

         Bazén byl vystaven pro potěchu těm, kteří mají potíže dostat se dolů k moři.

 

        Venkovní prostory jsou navrženy tak, aby maximálně vyhovovaly požadavkům vlastníků a jejich návštěvám. Nechybí venkovní kuchyně, zeleninová zahrada, posezení, sprcha a zařízení pro venkovní promítání filmu.

 

         

        Nosná konstrukce je zhotovena z kovu, výplňovým materiálem je kámen, lehké zdi mají vnější zateplení. Byly použity převážně místní materiály, včetně kamene Polychnitos a přirodních zemin k obarvení cementu na střeše a cestách.