Dům v nepřístupném terénu

Tomáš Čech
28. Listopad 2018

Zdálo by se, že některé parcely opravdu nejdou zastavět. Architekti kanceláře H Arquitectes dokázali, že nic není nemožné. Vznikl racionální a ekologický dům s lákavými výhledy. Navíc si připadáte, jako byste žili v korunách stromů.


Autor: H Arquitectes

Realizace: 2006 - 2008

Plocha: 132 m2 

Místo: Vacarisses I Katalánsko I Španělsko


Na neuvěřitelně příkrém svahu našli jedno „rovnější“ místo se skálou. Přidali dva masivní betonové základy. Na ně umístili kubický objem zkonstruovaný z dřevěných panelů. Uvnitř navrhli sérii lineárně seřazených prostorů. Fasádu obložili březovými prkny. A bylo hotovo!

 

„Kolem staveb se rozvíjí mnohé diskuze a teorie. Proč, jak, kdy... Možná je vše daleko jednodušší. Dům je tvarovaná hmota. Nás zajímá, jaké v lidech vyvolává pocity. Tečka! Má smysl dělat věci srozumitelné, jasné. Pokud potřebujeme diplomy k pochopení emoce, vlastní emoce podotýkám, nejsem si jistý, že je vše úplně v pořádku.“

Stromy nad vámi, stromy vedle vás, ale také stromy pod vámi. Máte pocit, jako kdyby váš dům nestál na zemi, ale mezi větvemi a listy. Prvotní komplikace, drsné přírodní podmínky, se proměnila v unikátní okolí, které bydlení dodává na osobitosti.

Exteriérových pobytových ploch je zde opravdu málo. Aspoň, že je dům směrem k nim bohatě otevřen. Není sice možné přímo přecházet, propojení je pouze vizuální, ovšem i to je důležité. Okna jsou opatřena okenicemi. Jsou, stejně jako samotná fasáda, z břízy a navíc zarovnané do jedné roviny. Když se dům uzavře, vypadá jako prostá krabice od bot.

Prostory na sebe navazují přímo, jsou za sebou postupně seřazeny. Na kuchyni navazuje obytná místnost. Díky úzkému půdorysu, jednomu z dalších projevů reliéfu pozemku, je prosvětlena z obou stran.

Za společenskou částí se nachází převýšený prostor kanceláře/ateliéru s neuvěřitelnou knihovnou. Takovou by si nejspíš přál každý, kdo se někdy zamiloval do příběhů z papíru. Okno v pozadí a krajina za ním jen ilustrují, o jak neuvěřitelný svah se jedná.

Ve středu horního patra je prostorná herna. Děti zde mohou trávit čas společně a zároveň mají k dispozici soukromí vlastních ložnic, pomyslných kajut, když chtějí být samy. Takové řešení zdařile kombinuje výhody obou možností, dětského pokoje společného nebo samostatných místností.

Půdorys prozrazuje panelovou konstrukci. Zdi dělící spodní podlaží procházejí až nahoru, horní prostory jsou pak ještě dále děleny. Velkorysost denních místností je v mírném kontrastu k umírněnosti a střídmosti soukromých pokojů.