Dům uprostřed velkoměsta obklopený zelení

Anna Dlouha
16. Leden 2016

Matematika a geometrie jsou pro architekty alfou a omegou jejich úspěchu. Dobře propočítaný a precizně narýsovaný návrh je totiž základním kamenem skvělého výsledku. Ať již na papíře, či ve skutečnosti, je stavba plná geometrických tvarů- okna coby obdélníky, střecha jako trojúhelník, dům jako kvádr. Když se pozorně podíváte na jakoukoliv stavbu, všechny je tam uvidíte.


 

Ukázkou kvádrové stavby je např. dvoupodlažní rodinný dům v severní části Brna od architektů Adam Rujbr Architects. Stavba ukazuje do ulice „záda“ a svou „náruč“ rozevírá do prostorné zahrady. Netradičně řešená přední část zachovává celistvost fasády domu. Fasáda je prolomena pouze ve dvou případech – hlavním vstupem a úzkým vertikálně směřovaným oknem na toaletu a na schodiště.

 

Dostatek denního světla zajišťuje odvrácená strana od ulice. Ta je totiž naopak maximálně prosklená. Protože je dům orientovaný na západ, bylo nutné okna vybavit efektivním stíněním. Dolním prostorám zajišťuje stín přesah terasní střechy. Stín ve zbylých místnostech mají na starosti před-okenní žaluzie.

Na fasádě domu došlo k bílo-šedé kombinaci. Čistě bílá omítka s jemnou zrnitostí ve spojitosti s šedou omítkou imitující probarvený beton vytvořily dům, jenž působí čistě a svěže. Vedle domu vlastního, který svým obyvatelům poskytuje veškerý komfort, na pozemku stojí objekty další. Hned vedle domu se nachází menší přístavba, která slouží coby domov plechovým miláčkům.

 

Samostatná garáž nabízející „nocleh“ pro jedno auto je s domem propojena zastřešením. Majitelé se ke svému vozu mohou dostat „suchou nohou“ i při nepřízni počasí. Zastřešený průchozí prostor mezi stavbami může také posloužit jako parkování pro další auto.

 

Garáží to však nekončí! Dalším objektem, který se na pozemku nachází je zahradní sklad s navazujícím skleníkem. Jedná se o lehkou dřevostavbu posazenou na betonový sokl. Sklad byl vybudován v jihovýchodním rohu pozemku a slouží nejen k uskladnění nářadí. Kompletně prosklený skleník je proveden z hliníkových profilů.

Pohled z verandy, případně z terasy, poskytuje výhled na překrásnou přírodní scenérii. Udržovaná zahrada se stříhaným trávníkem, keříky a malými stromky ztělesňuje prostor pro odpočinek. Kromě toho, že se kousek přírody nachází u domu, pokračování přírodních krás je hned za plotem. Les, louka a pole na jaře kvetoucí, na podzim žloutnoucí a v zimě pod sněhobílou peřinou, okouzlí svou přirozeností každého pozorovatele.

 

Dominantním prvkem zahrady je přírodní bazén. Trend přírodních bazénů k nám přišel z Německa a Rakouska. Nejedná se však o žádnou novinku, ale o záležitost starou několik desítek let. 

 

Přírodní bazén nepotřebuje, na rozdíl od klasických bazénů, chemii a čistí se jednou za pět let. Bazén funguje na principu přírodního čištění vodními rostlinami. Ty z vody "konzumují" živiny, které jindy slouží k bujnému množení řas, a zachovávají Váš bazén bez kalu. Jedná se vlastně o malý přírodní zázrak.