Dům u jezera mění za velkoměsto

Dita Pfeferová
28. Duben 2015

Letní dům u quebeckého jezera byl zakázkou pro architektonické studio Kariouk. Klienty byl v tomto případě pár žijící na Manhattanu, který v dědictví získal starou chatu na břehu jezera. Tu chtěl využívat k trávení zimních měsíců v teplejších klimatických podmínkách. Kvůli již špatnému stavu objektu se uchýlili nikoli k rekonstrukci, ale k výměně chaty za novou. Původní chata byla stržena a z úcty k ní na stejném místě a v jejím objemu vznikla chata nová. Oproti původní stavbě byla konstrukce zjednodušena, protože nebylo potřeba významné izolace. Také vnitřní prostor byl koncipován jako otevřenější.

 

Stavební záměry byly komplikovány zejména velkou vzdáleností místa stavby od měst, v takovém případě by se dovoz materiálu značně prodražil. Hlavně z tohoto důvodu bylo při výstavbě chaty užito prefabrikovaných dílů. Konkrétně CLT tedy příčně laminovaných dřevěných panelů. V počítači byl navržen podrobný model každého panelu, informace byla následně zaslána do frézovacího stroje, který každý panel zvlášť vyrobil. Jednotlivé panely byly pak dovezeny na místo stavby a během několika dní vmontovány do ocelové konstrukce.

 

V Ladysmith v Quebecu se tak na břehu jezera nachází prostorný a důmyslně řešený letní dům, okny široce otevřen na jezero, interiérem poskytující vysokou kvalitu bydlení.