Dům s uříznutou střechou

Kateřina Cibulková
15. Květen 2016

Interiér australského dvojdomku si žádal rozšíření prostoru. Aby se našlo místo pro novou kuchyň s jídelnou, bylo zapotřebí přistoupit k poněkud krajnímu řešení, které neohroženě narušilo původní budovu. Při stavbě Domu s uříznutou střechou, ale nakonec k amputaci nedošlo.


Cut-away Roof House / SCALE Architecture / Sydney, Austrálie / 2015

 

SCALE Architecture je kancelář založená v Sydney, jejímž posláním je vytváření excelentní architektury, urbanismu a designu. Pod vedením Matta Chana získala již mnohá ocenění a spolupracovala na svém rozrůstajícím se portfoliu s celou řadou architektů, projektantů, umělců a studentů. Vedle praktické činnosti se věnuje také výzkumu i pořádání výstav a přednášek.


V příměstské krajině severního pobřeží Sydney se nachází stavba z meziválečného období, která zoufale postrádala novou kuchyni s jídelnou, které by dohromady vytvořily moderní a otevřenou halu. Protože ale omezená obytná plocha žádné další rozšíření neumožňovala, bylo zapotřebí přistavět další, která je současně dvoupatrovou přístavbou.

Radikální název projektu naznačující odříznutí střechy není ve skutečnosti dodržen v praxi, ale jen co se symbolické roviny týče. Nový objekt se totiž odřízl od tradice okolních sedlových střech obložených taškami nebo plechem. Tím, že má jeho půdorys tvar písmene c také vzniká negativní výklenek směrem dovnitř interiéru, který sem pouští ještě více světla.

 

Zatímco uvnitř vládne bílá s cihlou, venkovní fasádu zastávají dřevěné latě. Ty vedle zajímavého estetického efektu přispívají i k tepelné izolaci.