Dům s promyšlenou architekturou

Luci Bečková
17. Říjen 2018

Místo: Nazareth, Belgie

Realizace: 2012 -2015

Plocha 268m² + 50m² sklepní prostory

Materiály: Cihla, beton, dřevo, hliník, sklo

Autor: Wim Heylen


         Tento rodinný dům se nachází v obci Nazareth, v belgické provincii East Flanders. Je situován v ulici s řadou rozmanitých domů a velkým přírodním koupalištěm v nedalekém okolí. Pozemek má skvělou "hloubku", táhnoucí se od zastavěné plochy až ke stromům a husté vegetace za domem. Hlavní myšlenkou tohoto projektu bylo poskytnout vlastníkům optimální výhled právě na tyto stromy. Dále bylo cílem využít co nejlépe orientaci domu a naplnit jej přirozeným světlem dle potřeb jednotlivých prostor.

 

        Záměrem bylo nesoutěžit s ostatními druhy a architektonickými styly sousedních budov, ale vytvořit diskrétní dům. Ten má mimo jiné za úkol odkazovat na bývalou stavbu, která zde před demolicí stála.

 

        Půdorys bungalovu navazuje na boční hranici pozemku a tím se postupně otevírá směrem dozadu. Tímto způsobem je maximalizován výhled do zahrady a na stromy. Společenské místnosti jsou kolmé na západ, s výhledy, zachycujícími zapadající slunce, zatímco ložnice jsou kolmé na východ, pouštějící dovnitř ranní paprsky. Konfrontace těchto různých úhlů jsou řešeny ve třech důležitých místech domu.

 

 

        1. Terasa v srdci domu vnáší světlo do více uzavřených částí. Vizuálně propojuje vchod, domácí kancelář a noční halu. Jsou uspořádány kolem nádvoří pro jejich potřebu intimity. Vzhledem k jejich nepravidelnému tvaru, slunce se zde odráží v různých směrech a osvětluje tak přilehlé místnosti. Kruhová dráha kolem nádvoří zve navíc děti do nekonečných her na honěnou.

 

       

        2. Další trojúhelníkový objem se nachází mezi obývacím pokojem a hlavní ložnicí a obsahuje krb na straně jedné a šatnu na straně druhé. Objem postupně přechází do tvaru komínu, umístěného nad ním.

 

 

        3. Poslední trojúhelník je doslova tvořen vzduchem. Jedná se totiž o jakési "střešní okno" - průhled, který se nachází vedle garáže a symbolicky označuje vstupní dveře. Hosté tak mohou již u vstupu letmo pohlédnout na vrcholky stromů za domem.

 

Pozn.: Pro snadnější orientaci a představu je na konci článku umístěn půdorys domu.

 

        Zadní fasáda je vysunuta směrem do zahrady a dává tak vzniknout betonové markýze nad terasou a jezírkem. Tyto prvky vytvářejí v rámci architektury elegantní přechod mezi vnitřními a vnějšími prostory. Jednotlivé půdorysné linie tvoří přístřešek tak, že vrhá největší stín, právě když je slunce na obloze nejvýše.

 

        V místě křížení se fasáda ohýbá tak, že vytáčí okna obývacího pokoje a ložnice pryč od sebe. Tímto způsobem získávají obě místnosti krásné výhledy, aniž by bylo ohroženo jejich vzájemné soukromí, které navíc podporuje i jezírko a hliníkové žaluzie v ložnici

 

        Při pohledu z ulice působí tento dům, navzdory své velikosti, velice skromným dojem. Při pohledu zezadu evokuje atmosféru rekreačního domu z dávných časů - velké závěsy, cihlový komín a dokonce i úhledně uložená dřevěná polena pro chladné zimní večery.