Dům s originální fasáda poskládanou ze starých dveří

Dominika Tesárková
5. Duben 2018

Studio S+PS Architects je autorem originálního a velmi eklektického domu v indickém městě Mumbai. Při bližším zkoumání a poznávání tohoto prostředí architekti zjistili, že se mají od místních staveb ještě co učit. Všechny domy jsou stavěny s ohromnou šetrností, přizpůsobivostí, důmyslem a jsou multifunkční. Dalším prvkem, který ovlivnil charakter stavby byl požadavek využít a recyklovat nepotřebné prvky a vytvořit jakousi "koláž". Mísí se zde prvky po fyzické stránce - materiály, energie, tak i po stránce nehmotné - historie, prostředí, vzpomínky.

 

Přední, hlavní, fasáda je tvořena ze starých oken a dveří nalezených mezi sutěmi zdemolovaných domů. Tento prvek vytváří hlavní kulisu v interiéru obývacího pokoje, místy je ještě doplněna přítomností betonu a mramoru.

Fasáda domu je z jedné strany tvořena snýtovaným zrezivělým železným šrotem, na druhé straně starých vzorků barevných dlaždic a na třetí je pokryta odštěpky kamenných dlaždic.

 

Přítomnost stoletých sloupů ze zbouraných domů přináší do interiéru vzpomínky a trochu nostalgie.

Po vystoupání až do třetího podlaží se vám otevře krásný pohled na město.

 

Tento projekt je ztvárněním mnoha kontrastů. Nového a starého, tradičního a moderního, nedokončeného a hotového. Dům nás nabádá k tomu, přehodnotit naše představy o skutečné kráse.