Dům pod kalvárií v malé slovenské obci Veľké Úľany

Pavla Kubu
17. Duben 2017

Pozemek v malé slovenské obci Veľké Úľany je specifický svým nepravidelným zužujícím s tvarem i tím, že zasahuje do ochranné zóny důležité obecní památky (kalvárie) s vysokým porostem. Architekti se proto snažili zachovat původní atmosféru místa a dům umístili mezi existující stromy. Překvapí vás příjemnou vzdušnou zahradou i osobitým interiérem.


Autor: Architekti Šercel Švec

Autor zahrady: NuGarden: Ing. Ondrej Klučár, Ing. Andrea Prievalská

Lokalita: Veľké Úľany, Slovensko


Dům má dvě podlaží a záměrně respektuje uliční linii, zároveň svoji polohou otevírá výhled na celý pozemek. Snaha o symbiózu s existující zelení vyústila v netradiční podobu střechy, která je částečně plochá i šikmá. Prudší spád střechy směrem na jih podporuje lehkost zahrady a vytváří jí příjemné pozadí.

Rodinný dům byl navržený s otevřenou dispozicí a je určený pro čtyřčlennou rodinu. V přízemí se nachází předsíň, která je přístupná přímo z úrovně parkovacího stání pro automobily pokrytého zatravňovací dlažbou. Hned po vstupu do domu se návštěvníkovi otevře příjemný pohled do zahrady přes obývací pokoj s velkorysým prosklením. Hygienické zázemí bylo umístěno do nejsevernější části objektu a vstupuje se sem chodbou se šatníkem a technickým vybavením.

V interiéru i exteriéru byly využity především materiály ve svojí přirozené podobě jako je dřevo, kámen, ocel a beton. Fasáda je zvýrazněna dřevěným obložením, které je ponecháno přirozené oxidaci. Díky zachování původních stromů se docílilo udržení příjemného klima v interiéru i blízkém okolí stavby.

Prostor denní části je částečně vizuálně rozdělen hmotou schodiště. Jídelna s kuchyní a obývacím pokojem v podstatě tvoří jeden provázaný kruh, na jehož obvodě se nachází nejsilnější architektonický prvek: propojení exteriéru a interiéru. Díky částečně otevřenému hornímu patru působí prostor vzdušně a velkoryse. Do patra byla umístěna noční zóna domu se dvěma samostatnými pokoji.

Z denní části domu se vychází na terasu a do zahrady. Najdeme zde okrasné i užitkové rostliny, které byly pečlivě vybrány. Značná pozornost byla věnována také ošetření existujících vzrostlých stromů.