Dům obklopený zemědělskou půdou

Zuzana Kysučanová
25. Duben 2018

Současné pojetí původní stavby, která si zachovala tvar a vzhled stodoly v zemědělské části vesnice Mazeres ve Francii je velice neobvyklé. Z venku si zachovává svůj typický cihlový charakter, uvnitř se ale odehrává moderní zážitek.

 

Stavba si prošla mnoha změnami po dobu 20 let, ale až nyní dostává nový rozměr. Francouzská architektonická společnost TOURNIER Hugues proměnila obyčejný zemědělský statek v naprosto nadčasový dům určený pro bydlení.

Základem objektu je čtvercový půdorys s rozměry 12x12 m, proto si architekti řekli, že co nejde rozšířit do horizontálního směru, půjde do vertikálního. Výška stavby odpovídá zhruba tří patrovému domu, proto bylo možné projektovat do výšky. Boční dvě křídla jsou novou přístavbou a neslouží pro obytné užívání.

Podstatné změny se odehrávaly v interiéru budovy. Zde spolu kontrastují různé materiály a odlišné výškové úrovně. Troufám si říci, že je to naprostá rebelie v uspořádání a nové pojetí tradičního konceptu. Posuďte samy, zdali vás také ohromí.

Do původní haly byla vsazena surová kovová konstrukce, která zaujímá pozici pouze v jedné části místnosti a vytváří další dvě nadzemní podlaží. Okolní stěny zůstaly původní kamenné s tradičním cihelným proložením. Hlavní komunikační cesta vede po schodišti, které stojí uprostřed domu.

Přízemní část pod konstrukcí slouží jako obývací pokoj č. 1. Zde je konstrukce odhalená, je vidět její členění a skleněná výplň, přes kterou lze nahlédnout do vyššího patra. Zbývající část patra navazuje na hladký bílý podhled. Zde je navržena kuchyňská linka s jídelnou. Pro orientaci, abychom se neztráceli, máme pouze 1 velký prostor, v něm jsou 2 pokoje, jež jsou odděleny schodišťovou konstrukcí.

V 1.NP je další obývací prostor, který je doplněn již zmíněnými skleněnými tabulemi. Navíc se kolem celé této části tyčí zábradlí, které slouží jako bezpečností prvek, ale také nabízí výhled do přízemí a vytváří galerii. Balkón v domě? Proč ne!

Poslední patro je určeno ke spaní a je celé zakryto. Kovové konstrukční prvky jsou ukončeny v nižším patře, jediné sloupy se tyčí až do 2. NP. Kdo má rád moderní, kontrastní a neobvyklé řešení, určitě zde nalezne výzvu pro inovaci při stavění nebo rekonstruování.