Dům na útesu s prosklenou zdí

Luci Bečková
16. Srpen 2017

                                                                            Dům na útesu

 

Místo: Glasgow, Skotsko
Autor: Dualchas Architects
Projektový architekt: Daniel Bär
Klienti: Ian McLean, Robbie Pancic
Rozloha: 115 m²
Datum dokončení: Červen 2013

 

        Tento dvou pokojový dům je umístěn tak, aby vytěžil maximum z krásných výhledů, kterými je obklopen, ale zároveň je doslova zasazen do okolní krajiny. Okraj útesu usazuje obydlí na jeho místo, vysoko nad břeh a elegantně tak zakončuje příjezdovou cestu. Areál se nachází na severozápadě ostrova Skye, hned u jezera Dunvegan. Pyšní se dalekosáhlým výhledem na severovýchod, zároveň však odolává drsným větrům od jihozápadu. "Konstantní je pouze horizont," říká architekt Daniel.

 

        S ambicí vyřešit místní podmínky, skládá se budova ze dvou svazků. Jeden je uzavřený a druhý otevřený. Dohromady vytvářejí místo, poskytující útočiště a ochranu, ale také se zaměřuje na své okolí. Forma je totiž inspirována jednoduchými kamennými budovami, které se nacházejí v okolí a jsou doslova vyřezány do krajiny, aby poskytovaly úkryt před větrem.

 

 

        Budovu můžete nejdříve spatřit ze zakřivené cestičky, která k ní vede. Jeví se jako zeď před dominantním pozadím. Jakmile vás však cesta zavede hlouběji, tyto vztahy se začínají měnit a budova se stává tím ústředním bodem. Hned po vstupu vás čeká něco neočekávaného. Jedna stěna hlavního otevřeného prostoru je zcela vynechána a návštěvníci se tak ocitnou před nádherným proskleným výhledem na útes. Topografie místa umožňuje okolní krajině být vnímána jako panorama. Obytný prostor jako by končil s horizontem.

 

 

        Nejen pro umístění, ale také pro stavbu samotnou jsou typické přírodní materiály. Výška i odstín horizontálně položeného kamenného obložení a desek skotského modřínu spolu korespondují a slučují oba svazky do jedné budovy.

 

        Setřít rozdíl mezi interiérem a exteriérem také napomáhají souvislé, horizontálně položené leštěné betonové podlahy. V interiéru je použito minimum materiálů. které jsou však pečlivě voleny. To dává místu nádech galerie, která je naplněna objekty a památkami majitelů. Celá budova je moderní a až neuvěřitelně plná světla.

 

 

        Bydlení je rozhodnutím, které je často definováno volbou místa. Toto obydlí však hledá odpověď prostřednictvím specifických způsobů architektury. Myšlenka rozporu, která je vyjádřena základní geometrií budovy, není pouze připomínkou izolace a tajemství umístění budovy, ale také vzácností života v neustálém dramatu změny atmosférických podmínek v této části světa. To byl hlavní důvod klientova rozhodnutí ohledně koupě tohoto pozemku.

 

                         

                                          Dokážete si i Vy představit život doslova na hraně?