Dům na přání zákazníka: Double view house

Dita Pfeferová
11. Březen 2018

Bratislavský architektonický ateliér Šebo Lichý nemá žádný specifický rukopis. To vychází hlavně z té skutečnosti, že se při realizacích spoléhá hlavně na dialog s klientem a studium jeho životního stylu. Tak vznikl i svérázný dům nazvaný Double view house.

 

Dům je situován na mírně svažitém terénu a jeho jméno je dáno dvěma různými výhledy z domu. Zatím co výhled na jedné straně poskytuje výhled na město, ten na straně druhé směřuje do privátní zahrady. Do prostoru pozemku je stavba zasazena tak, aby bylo maximálně užito každé plochy. Například svah a odsazení domu od ulice poskytlo prostor pro vytvoření předzahrádky, pod níž se nachází přístřešek pro auto. Skrze prosklené stěny domu pak prostor plynule přechází z předzahrádky přes interiér až na zadní zahradu. Vnější vzhled domu odpovídá interiérovému členění.

 

Ústřední částí přízemí je obývací pokoj s originálním krbem, visícím ze stropu uprostřed místnosti. V patře jsou dětské pokoje a ložnice. Výčnělek nad prvním patrem potom obývá pracovna, z níž je možno vyjít i na střešní terasu. Všemi patry prohází originální schodiště, okolo kterého se namísto zábradlí linou menší či větší nábytkové kusy. Schodiště dokonce prohází přímo prostorem obývacího pokoje kde je do něho včleněn kus obývací stěny s akváriem, který se dá snadno skrýt pomocí velké posuvné stěny. Interiér domu, stejně jako jeho zevnějšek působí ve své vzdušnosti, důmyslnosti nadčasovým dojmem.