Dům, který působí jako socha uprostřed irské přírody

Romana Nováková
10. Říjen 2018

   V roce 2014 byla do irského venkova zakomponována nová, netradiční stavba. Ta je navržena studiem Patrick Bradley Architects působící po celé Velké Británii a Irsku. Na stavbu použili 4 lodní kontejnery z nichž vytvořili dvě velké konzole. Exteriér residence je pokryt tmavě hnědou práškovou barvou tahokových listů. Kontejnery byly izolovány a zvodotěstěny, aby se zabránilo korozi. Stavba působí jako socha ladící s okolím. Doplňuje okolí tvary a barvami. 

Přáním bylo vytvořit zcela jinou atmosféru mezi oběma úrovněmi. Také využít výhledu na lesy, nedaleké řeky a hory. Dům má dva vstupy. Jedním jsou oranžové dveře v přízemí a druhými hlavními vstoupíte v prvním patře. 

Horní patro obsahuje kuchyňku a otevřený prostor, kde se vyskytuje jídelní a obývací prostor. K dispozici jsou také dva balkony na jih a na západ a skryté dveře, které vedou do ložnice. Dům má celkově 3 ložnice. 

Přepravní kontejnery jako domy jsou stále populárnější. Mají řadu výhod. Jsou odolné, pohyblivé, šetrné k životnímu prostředí a relativně levné. Ceny se pohybují v rozmezí od  $ 1000 do 5000 dolarů v závislosti na velikosti a kvalitě kontejneru. Archikekti jsou schopní je využít při sestavování obchodů, stanic metra, knihoven a mnoho dalších. 

Stavby domů z kontejnerů jsou relativně novým konceptem. Získání povolení na takovouto stavbu může být obtížné. Ale jakmile se přes to všechno dostanete, můžete si užívat bydlení až na 20 let, při správné údržbě. Je jen na Vás, jestli je to dobrá investice.