Dům, který přivedl stromy zpět do města

Tereza Hrdličková
27. Září 2016

Rychlá urbanizace měst ve Vietnamu má za následek silný odklon původního stylu života, jehož nedílnou součástí byl právě bující tropický les. Pro představu v Ho Chi Minhově Městě pouze 0,25% plochy celého města je pokryta zelení. "House for trees" od architektonického studia Vo Trong Nghia Architects je ten pravý dům v napjatém rozpočtu 155,000 USD se snahou tuto situaci zcela změnit. Nadměrné množství motorek způsobuje jak každodenní dopravní zácpy ve městěch, tak i vážné znečištění ovzduší. Výsledkem je, že nová generace v městských oblastech naprosto ztrácí své spojení s přírodou. Cílem projektu bylo vrátit zeleň do měst.


  • Architekt: Vo Trong Nghia Architects
  • Místo: Ho Chi Minh City, Vietnam 
  • Realizace: 2014
  • Plocha: 226 m2
  • Fotografie: Hiroyuki Oki

Výsledkem se stal návrh tohoto domu s vysokými tropickými stromy. Stavba je navíc koncipována i tak, aby splňovala požadavek na vysokou hustotu obydlení. Pět betonových "krabic" bylo navrženo jako seskupení "květináčů", ve kterých jsou zasazeny tropické stromy. Při čemž jejich koruny vyrůstají přímo z vrcholů domů. S tlustou vrstvou zeminy tyto "květináče" také fungují i jako vodní nádrže pro zadržování a uchovávání dešťové vody. Tímto způsobem přispívají dokonce ke snížení rizika povodní ve městě. 

Místní přírodní materiály byly zvoleny s ohledem na minimální náklady a na snížení celkové uhlíkové stopy. Obvodové stěny domu jsou z toho důvodu vyrobeny z monolitického betonu s bambusovým bedněním. Zatímco v interiéru na vnitřních zděných stěnách byly použity cihly. 

Dům se nachází v Tan Binh čtvrti, jedné z nejhustěji obydlených rezidenčních oblastí v Ho Či Minově Městě. Obklopen typickými vietnamskými řadovými domky "Dům na stromech" působí jako poklidná oáza pro tělesnou i duševní svěžest. 

Pět boxů záměrně vytvořilo centrální nádvoří. Toto nádvoří a zahrady ve stínu stromů se staly nepostradatelnou součástí obytného prostoru v přízemí. Mizí tím téměř hranice mezi interiérem a exteriérem. 

Společné prostory jsou umístěny v přízemí, zatímco v horních patrech jsou situovány soukromé části jako ložnice a koupelny.