Dům, který nabízí výhled jako z romantického filmu

Anna Dlouha
6. Červen 2018

Dům na čedičovém svahu, severovýchodně orientovaná zahrada a nadmořská výška, která nabízí unikátní výhled. Majitelé domů v obci Váňov se mohou kochat pohledem na v dáli se rýsující město Ústí nad Labem. Jejich pohled může dále spočinout na řece Labi, po níž se plaví kapitáni na svých lodích. Za zmínku jistě stojí i kouzelné okolí, které je protkané chatařskými osadami, hlubokými lesy, loukami a ovocnými sady. Majitelé si pro stavbu svého domu zkrátka vybrali lokalitu, která by se dobře vyjímala v romantickém filmu.

 

Přestože domek nabízí nádherný výhled, o optimální stavební parcele nemůže být řeč. Prudký čedičový svah je špatně přístupný a svažitá zahrada neumožňovala natočit dům tak, aby byl dostatečně zásoben slunečním svitem a s tím souvisejícím slunečním teplem. Zastavěný pozemek má však poměrně dlouhou historii. Na jeho místě stála kdysi malá chatička, kterou postavili rodiče majitele nynějšího domu. Vazba k chatě i pozemku samotnému nakonec zvítězila a majitel se rozhodl pro přestavbu. Dům byl navržen jako rekreační objekt, nyní však slouží jako trvalé bydliště.

Nový dům na původní chatu v lecčem navazuje – v tvarových prvcích a začleněním do terénu. Dům je zasazen do svahu a nad údolí se vypíná doširoka otevřenou terasou, kterou podpírá dřevník. O zastřešení terasy se postarala pultová střecha opírající se o čtyři sloupy.

Plášť domu, který obepíná přízemí, se snaží vykouzlit dojem starého a tím navázat na původní chatu. Horní podlaží je novotou a od přízemí se odlišuje svou barevností. Napříč celým objektem se razilo heslo „úspora místa“. Z toho důvodu došlo k vyloučení chodeb a využití veškerých prostor k obytným účelům.

Přízemí nabízí kuchyň a jídelnu. Obě tyto místnosti umožňují vyjít na terasu – majitelé si tak za krásných dní mohou dopřát čaj či kávu na čerstvém vzduchu. Přízemí dále nabízí šatnu, koupelnu a schodiště vedoucí do patra, které slouží k odpočinku.

 

Venkovní fasáda ložnice se dočkala obložení smrkovými palubkami, které byly záhy natřeny na červeno a žluto. Barevné prvky na domě působí optimistickým a jemným dojmem - o přeplácanosti nemůže být řeč.

 

Vybavení ložnice je spíše minimalistické, k pohodlnému a spokojenému žití však určitě stačí. K propojení obou ložnic posloužily prostory výstupu schodiště do patra. Tato část domu je díky velkému oknu, zasahajícímu od podlahy až do stropu, velmi dobře zásobena dostatkem  denního světla.