Dům inspirovaný venkovem i modernou

Anna Dlouha
10. Prosinec 2016

Kouzelný domek v Olbramicích odkazuje svým tvarem a vzhledem na tradiční venkovské domy minulého století. Fasáda a moderní okna však prozrazují, že jde o stavbu poněkud novější. Olbramický rodinný dům byl zrealizován dle návrhu pana Ing. arch. Radima Václavíka z architektonického studia atos6.cz v roce 2002.


Investorské přání znělo – dům s tradiční sedlovou střechou, ale přitom neopomenout soudobou krychli s rovnou střechou. Pokud se Vám zdá, že tyto nápady stojí proti sobě, máte samozřejmě pravdu. Důvodem prapodivného přání byla neschopnost manželů domluvit se na tom, jak má dům a jeho interiér vypadat. Přestože se přání zdála být nerealizovatelná, pan architekt je uchopil jako výzvu a rozhodl se takový dům vytvořit. Výsledek je více než zajímavý.

Dům stylizovaný do  písmene "U" umožnil vytvořit ve středové části mezi domovními "rameny" terasu. Kromě tradičního posezení se slunečníkem, byla terasa vybavena také vířivkou. 

„Dům má sedlové střechy na jednoduché tvarové čisté hmotě, ale moderní interiér. Tradiční, ověřená sedlová střecha a neprovokující exteriér skrývají moderní dispozici a design interiéru“. Během návrhu jsem tomu říkal „nové mezi starým“. To „staré“ je symbolizováno přiznanou klasickou sedlovou střechou, nová část „moderní krabice“ je skryta v privátním interiéru." (Ing. arch. Radim Václavík)

Dům byl navržen jako vzdušné, optimistické a útulné bydlení. Jemné tóny ve spojení s dřevem vytváří z interiéru opravdu kouzelné prostory. Třešničkou na dortu jsou obnažené trámy. 

Společenská místnost v sobě pojí obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Do středové části byla vsazena krbová vložka, na níž je, díky její dobré poloze, vidět ze všech funkčních částí. Dřevěné podlahy okouzlí nejen svým zjevem, ale také teplem, neboť do nich bylo zabudováno topení.

Interiérový balkónek v druhém patře nabízí výhled na celé přízemí. Kromě toho, že funguje jako "rozhledna", plní také funkci domácí knihovny. Dominantním materiálem je opět dřevo.