Dům inspirovaný slovenskou lidovou architekturou

Dita Pfeferová
21. Říjen 2015

Rodinný dům z portfolia slovenského architekta Petera Jurkoviče je inspirován slovenskou lidovou architekturou nejen v návaznosti na siluetu, ale inspiroval se i jejími dalšími aspekty. Tato architektura vznikala vždy v návaznosti na okolní krajinu tak, že se měla stát její součástí, nikoli jejím protipólem. Při stavbě byly používány hlavně místní materiály, a plán stavby plně využíval výhod i nevýhod okolního prostředí, na což, jak architekt správně podotýká, se často zapomíná.

 

Podle Petera Jurkoviče jsou v lidové architektuře zakódované věkem ověřené principy, které jsou stále aktuální. Nejen z vizuálního hlediska, ale i z hlediska zmenšování naší ekologické stopy.

 

Na to se snažil poukázat i při realizaci malého rodinného domku, situovaného na malé parcele na venkově. Dům s půdorysem klasického venkovského domu a sedlovou střechou je i klasicky členěn na tři funkční prostory. Schéma dvou pokojů bylo zachováno, jen místo dělící chodby byl mezi ně vložen vstup a hygienické zázemí. Poschodí domu je napůl otevřené, a to v části společenské, s kuchyní a obývákem. Tento prostor se otevírá nejen do lomu střechy, ale díky prosklené stěně i do okolní krajiny. Na kubusu koupelny je pak umístěna pracovna, s výhledem na obývák, i na zahradu. Klasickým prvkem zde užitým je i veranda, která mírní přechod mezi exteriérem a interiérem, jak bylo dlouhá léta zvykem. Celý dům – jeho vzezření i koncept, je důkazem toho, že typologii i tvarosloví slovenské lidové architektury recyklovat lze, v návaznosti na současný design a svěží přístup architekta navíc s působivými výsledky.