Dům inspirován nepřehlednými horskými vesnicemi

Luci Bečková
22. Květen 2018

                                                Fredensborg House, inspirace z horské vesnice


         Na svažitém pozemku severně od Kodaně je na pěti malých plošinách, spojených schody, postaven tento dům, odrážející tvar okolního terénu. Estetika domu je odvozena z inspirací, vyplývajících z architektury nepřehledných horských vesnice. Takových, které můžete najít v jižní Evropě, v čínských chrámech a v pracech moderní dánské architektury

 

        Střechy se žlutými dlaždicemi se navzájem rytmicky překrývají a korespondují s pohyby svahu. Barevná paleta střech se skládá ze čtyř odstínů žlutých a hnědých tónů v různých kombinacích. Tím bylo dosaženo přirozené nedokonalosti a zdánlivě harmonické a okouzlující miniaturní scény, jakou můžete vidět v horských vesnicích jižní Evropy.

 

        Tato nemovitost neodhaluje svou velkou rozlohu na první pohled. Nejdříve musíte projít podél východní strany domu přes malou cestu, vedoucí do kopce, směrem k hlavnímu vchodu. Ta vám ukáže pár nových dílů této "skládačky".

 

 

        Široké centrální schodiště charakterizuje interiér domu. Stejně tak jako výrazné stropy různých výšek a rozsáhlé prosklené fasády, umožňující výhled do éterické zahrady. Svislá úzká okna jsou nasměrována na východ a západ pro optimalizaci výhledů. Zároveň však slouží jako zdroj přirozeného světla, který úspěšně osvětluje celý vnitřní prostor domu.

 

        Když vstoupíte do centrální haly domu, přivítá Vás velké schodiště, které se skládá ze tří různých úrovní a spojuje hlavní ložnici, obývací pokoj, kuchyň a jídelnu. Toto uspořádání vyvolává pocit jednoho nepřetržitého prostoru. Prostorné schodiště je z velké části inspirováno hlavní pěší ulicí malých vesnic - slouží jako přirozené shromaždiště a láká k sobě veškerou aktivitu v domě.

 

 

        Nejnižší patro se skládá z jídelny a malé toalety. Od kuchyně je tato oblast oddělena šedou cihlovou zdí s širokými schody na obou stranách.

 

        Dům je strukturován okolo dvou os - centrální schodiště, jdoucí od severu k jihu, jako silueta svažitého terénu a osa v mezipatře, táhnoucí se z kuchyně na východ a z obývacího pokoje zase na západ.

 

 

        Kuchyně je součástí jednoho velkého otevřeného prostoru, i přesto však zůstává částečně skryta ve dvou výklencích. Ty umožňují majiteli přípravu jídla v klidu, bez toho, aby byl nepořádek viditelný pro hosty. Tato struktura také ponechává místo pro vestavěnou troubu, ventilaci, lednici a úložný prostor jako nedílnou součást architektury. Středová kuchyně byla zvolena proto, aby byl pracovní postup mnohem jednodušší pro přípravu jídel a servírovaní hostům.

 

 

        Těsně pod střechou můžete najít dlouhý úsek malých oken, který pouští více světla ze západu a tím do prostoru přináší žlutě zbarvenou atmosféru v odpoledních hodinách. Směrem na západ je také vysoké štíhlé okno zdůrazňující výšku stropu. To poskytuje jasný výhled na terasu a nachází se v centru domu.

 

 

        Obývací prostor je jako výklenek na východo-západní ose, řez do terénu, který vede k dramatické výšce stropu na straně, kde je umístěn gauč a velkým skleněným panelům na straně druhé. Pocit transparentnosti a spojení mezi interiérem a exteriérem je umocněn skutečností, že úroveň podlahy terasy je stejný jako podlaha interiéru.

 

 

        Jedním z hlavních cílů tohoto domu je poskytování klidu. K dosažení tohoto cíle bylo minimalizováno použití různých kontrastních materiálů. A aby prvky pasovaly k okolí budovy a zůstaly věrné své přirozené formě, bylo použito velké množství místních materiálů.

 

 

        Exteriér se skládá ze žlutých střešních tašek, žlutých cihel a černě lakovaného dřeva. Interiér tvoří neopracované šedé stěny, přírodní dubové podlahy a bílé stropy. Důsledné použití stejných materiálů v celém domě je to, co dává této spletité struktuře soudržný vzhled a pocit jednoho velkého souvislého prostoru.

 

        Volba místních materiálů poskytuje stejnou harmonii, jakou naleznete ve starých vesnicích, kde se stavělo z materiálů dostupných v bezprostřední blízkosti vesnice. Použití nedokonalých materiálů dává domu autentický dotek - jako letitá a vzácná struktura, která je stává krásnější, zatímco v podstatě chátrá.

 

 

        Hlavní ložnice je situována přímo naproti vchodu a má tři sekce oken. Ty jsou vertikálně nad sebou a odpovídají stylu všech ostatních oken směřujících na východ i západ. Výhledem z ložnice je malý soukromý dvorek.

 

        Hlavní koupelna se také nachází u hlavního schodiště. Vstupuje se do ní přes úzký průchod s vestavěnými úložnými prostory. Koupelna je v ostrém kontrastu s jasným zbytkem domu a je pokryta černými porcelánovými dlaždicemi. To dodává místnosti intimní pocit, jako by se jednalo o luxusní lázně. Koupelna je rozdělena jedinou zdí, která v sobě skrývá veškeré instalace a zachovává si "téma" zbytku domu. Vestavěné a podsvícené zrcadlo napodobuje make-up zrcátka z divadel a poskytuje měkký odraz světla. Za dělicí stěnou můžete najít sprchy.

 

 

        Důležitou záležitostí při navrhování domu byla hra s přírodním světlem - jak by mohlo vstupovat do domu v různých denních dobách. To bylo potřeba zahrnout jako součást formování architektury. Místo běžných okenních formátů bylo tedy použito mnoho různých velikosti. Tím dostává každý pokoj svůj vlastní charakter a určitou atmosféru.