Druhý domov s luxusní sbírkou umění

Luci Bečková
19. Květen 2018

        Tento 2 500 čtverečních stop velký Pied-à-terre zaujímá celou podlahu v kultovní věži Hotelu Sherry-Netherland na Páté Avenue v New Yorku. Navržen ve spolupráci s Rose Tarlow –Melrose House, upravuje tento design původní dispozici a maximalizuje tak využití světla a prožitek z výhledů, které lokace nabízí - jihovýchodní roh Central Parku.

 

        Pečlivě vybraná paleta materiálů, spolu s čistými moderními detaily interpretuje rafinovanou eleganci a vytváří tak moderní obydlí, které si zachovává teplo svého okolí.

         Do bytu se dostanete skrz soubor žaluziových dřevěných a skleněných dveřních panelů, které uzavírají výtah ze vstupní haly a vytvářejí jakýsi formální práh. Toto prostorové vrstvení poskytuje pocit soukromí a zároveň umožňuje přirozenému světlu proniknout k jádru.

         Hned za dveřmi je obrovský otevřený prostor, který rozšiřuje délku věže podél Páté Avenue a je sjednocen dřevěnou knihovnou vyrobenou na míru. Ta vystavuje mimořádnou sbírku uměleckých předmětů.

         Dřívější "kupé" 3 individuálních pokojů bylo přetvořeno do rozměrného, plynoucího prostoru, který obsahuje obývací místnost, méně formální posezení s výsuvnou televizí a jídelnu s otevřenou kuchyní.

 

        Barevně ucelené omítky stěn, ohraničující dlouhé strany prostoru, umožňují zobrazení umění a rozšířených panoramatických výhledů do parku. Tento společný prostor spojuje dvě privátní zóny umístěné na protilehlých stranách jádra výtahu.

         Chodba galerie vede do kanceláře, ke služebnímu vstupu a apartmá pro hosty. Na jihu je umístěna hlavní ložnice s plně vybavenou koupelnou. Díky své poloze je zde maximální množství denního světla.

         Tento projekt je příkladem použití návrhářského přístupu firmy Richard Meier & Partners Architects. k městské rezidenci. Otevřený prostor a zvýšené stropy osvobozují světlo a výhledy, které tato lokace nabízí. Konstrukcí je pozoruhodné moderní uspořádání, které umožňuje vystavení majitelovy světové sbírky umění, ale také poskytuje maximální luxus a pohodlí.