Dřevěný dům se pyšní krásným výhledem na zříceninu hradu

Pavla Kubu
29. Srpen 2017

Pozemek se nachází nedaleko Nové Paky na Jičínsku a má velmi příjemnou polohu. Podlouhlá lánová parcela je z jedné strany ohraničena vzrostlými stromy, které tvoří přirozenou bariéru mezi domem a jeho okolím a poskytují rodině dostatek soukromí. V budoucnu majitelé plánují ještě vysadit na vnitřní hranici pozemku živý habrový plot, který doplní zelenou bariéru a stávající pletivové oplocení.

 

Díky jednoduchému tvaru, tradiční sedlové střeše a použitým materiálům působí stavba, jako by zde stála odjakživa. Autorem projektu je architekt Martin Doubek z ateliéru MARDOU.

Dům tvoří dvě protínající se tělesa, přičemž dominantní je klasická hmota se sedlovou střechou, jejíž hřeben je orientován kolmo k cestě. Díky tomu stavba přirozeně navazuje na stávající výstavbu. Tradiční formu doplňuje příčná kvádrová hmota, jejíž odlišnost je zvýrazněna jiným materiálovým provedením v podobě modřínového obkladu.

Sedlová střecha je krytá cemento-vláknitými šablonami v tradiční břidlicové barvě. Stěrka dominantní hmoty je neutrálně šedá.

Návrh dispozice vychází z požadavku investora na umístění všech obytných místností v jednom podlaží. Další závaznou podmínkou pro architekta byl výhled z ložnice na nedaleký hrad Kumburk. Z kuchyňského koutu měl být zase výhled na dlážděnou příjezdovou cestu. Všechny tyto požadavky se Martinu Doubkovi podařilo splnit.

Do příčné kvádrové hmoty je navrženo kryté stání pro dvě auta a sklad, kam si majitelé ukládají nářadí a zahradní pomůcky. Za chráněným vstupem se nachází zádveří, které tvoří přechod mezi špinavou a čistou zónou domu. Do špinavé zóny patří vstup do technické místnosti, z čisté části zádveří se vstupuje do jádra domu. Půdorys je založený na křížovém uspořádání dvou komunikačních os.

Hlavním centrem domu je velká obytná místnost, kterou tvoří část na přípravu jídla, stolování a odpočinek. Prostor je propojený s podkrovní galerií, která slouží jako pracovna. Místnost na odpočinek (obývací pokoj) vystupuje v kvádrové „přístavbě“ z hlavní hmoty domu směrem na jih a od jídelny je oddělená dvěma schody. V ose jídelního stolu jsou umístěna krbová kamna, která jsou součástí záložního hypokaustového systému vytápění.

Směrem na severozápad jsou paralelně řazeny další obytné místnosti: dva dětské pokoje a ložnice s vlastní koupelnou. Ložnice je orientovaná na západ panoramatickým oknem, které nabízí krásný výhled na zříceninu hradu Kumburk.

Půdorys přízemí
1 kryté stání 2 dílna/sklad 3 zádveří 4 technologie 5 stolování 6 příprava jídel 7 spíž 8 odpočinek 9 terasa 10 dětský pokoj 11 dětský pokoj 12 šatna 13 ložnice 14 koupelna rodičů 15 koupelna 16 WC

Půdorys podkroví
1 pracovna 2 komora/sklad 3 pokoj pro hosta/rezerva 4 sklad/rezerva