Dramatický pohled anglického klidu

Zuzana Kysučanová
14. Březen 2018

Jak doslova „rozbít“ klasický styl anglického cihlového domu? Přidáním „živé“ stěny se skleněnou výplní, kterou rozeženete veškeré předpoklady místní architektury. O tento netradiční čin se postaral architekt James Chapman ze společnosti OB Architecture a přeměnil starobylý dům Andover roadmoderní a atraktivní.

 

Rozšíření stávající koncepce se projevilo v prostorách jídelny a kuchyňského koutu, které jsou napojeny na obývací pokoj, jež je pulzujícím srdíčkem celé rodiny pro společně prožité chvíle. Rekonstrukce se dotkla jak přízemí, tak prvního patra a vytvořila elegantní linii celého objektu a změnila jeho původní stránku v moderní.

 

Prosklená část tvaru obráceného „L“ otevírá rozhled do malebné zahrady s venkovním bazénem a terasou. Ta je z části nezakryta a vydlážděna kamennou dlažbou doplněnou dřevěnými palubkami a z části zakryta ocelovými profily tvořící pergolu, jež je přiléhající k obvodovému zdivu domu a propojena dřevěným trámem. Vzniká úhledné napojení na nově vybudovanou skleněnou stěnu. Tvar „L“ je proto, nýbrž zasahuje i do části zastřešení a tvoří menší světlíky, kterými prostupují hřejivé sluneční paprsky.

 

Interiér byl sladěn do čistých a vzdušných tónů, jež jsou v podobě bílého nátěru a dubového řeziva. Zajímavostí jídelny je změna výškové kóty oproti okolním místnostem, které jsou o tři dřevěné schody výše. Dalším netradičním prvkem jsou sloupy, které jsou rozmístěny po obvodu jídelního prostoru.

 

V přechodu z jídelny do obývací části jsou velké posuvné dubové dveře, rozměrově připomínající stěnu, která se uschovává do vnitřku zdi. Krásnou dominantou pokoje jsou dubové vazníky, které protínají celou místnost a tvoří poutavou a nepřekonatelnou dekoraci.

 

V prvním patře se týkala rekonstrukce ložnice, kterou architekt vymodeloval s vlastním příslušenstvím pro pohodlí manželů. Mohou si tak dopřáti útulnost a klid pokoje a míti vše „na dosah ruky“.

 

Myslím, že tato rekonstrukce je nádherným příkladem, jak si zmodernizovat své obydlí pomocí tak jednoduchého triku. Stačí trocha světla a vykouzlíte si efektivní zpestření celého stavění. Zároveň si pustíte více slunečních paprsků do interiéru, tím pádem i světlo, ale hlavně teplo.